Canviar el món des de casa

Com comprar per fer un consum més responsable amb el medi ambient. Quins trucs podem fer servir per estalviar energia i aigua des de casa. Quins hàbits podem incorporar per dur un estil de vida més respectuós amb el nostre planeta, que es troba en una situació d'emergència climàtica. Granollers s'ha adherit al projecte europeu COMPOSE, que pretén incrementar la presència d'energies renovables i afavorir les iniciatives empresarials d'eficiència energètica i economia verda en els àmbits rurals i locals. Per això, el Museu de Ciències Naturals de la ciutat ha acollit la darrera setmana diverses exposicions sobre com incidir positivament en el nostre entorn natural.

És possible un nou model de consum crític i responsable? Som conscients dels criteris que seguim a l’hora de comprar i quines en són les conseqüències socials i ambientals? El futur del planeta depèn en alguna mesura dels nostres actes de consum?
Aquestes són algunes de les reflexions que ens proposa l’exposició Tu compres, tu decideixes. Tu modeles el Món?, feta a partir de la feina dels alumnes de 2n d’ESO de l’Escola Pia de Granollers, amb el suport de l’Agència Catalana del Consum. L’exposició analitza 8 productes de consum que podem trovar fàcilment en un supermercat, com ara, un paquet de Donetes,i proposa un etiquetatge que reflecteixi la información més rellevant per fer una compra conscient, tenint en compte els criteris que van més enllà del que és més econòmic.

D’altra banda, l’exposició explica també conceptes que de vegades poden ser confusos com: consum de proximitata, producción ecològica, comerç just o economía solidària. Conceptes clau per a un desenvolupament sostenible del nostre estil de vida, que afavoreixi el propi desenvolupament natural del planeta. En aquest sentit, coincidint amb la jornada de cloenda del projecte COMPOSE, la Diputació de Barcelona va participar també amb les exposicions itinerants Actuem amb energia i Treballem per una energia sostenible. Exposicions practiques i didàctiques, enfocades a facilitar la informació necessària a la ciutadania sobre com incorporar hàbits domèstics per estalviar energía i consells bàsics per comprendre el nostre paper i el de les diverses institucions, per frenar el canvi climàtic.

Si és posible encendre un llum a partir d’un recurs que trobem a la natura, per què malmetem el medi ambient? Quins són els acantatges i inconvenients que es deriven dels nostres procesos de producció? Quins efectes té el nostre consum? Aquestes i d’altres preguntes sorgeixen a partir de les exposicions, a més d’explicar de manera clara i concisa què és el canvi climàtic, quines coneqüències pot tenir a curt i llarg termini, i quin és el paper que juguen – o haurien de jugar – le administracions locals, nacionals i internacionals, en aquest conflicte.

És possible doncs mitigar i adaptar-nos a aquest canvi climàtic, que cada vegada transforma el planeta a més velocitat? La Diputació de Barcelona proposa diferents accions com la promoció de l’eficiència energètica a les llars, però també des dels equipaments i xarxes de subministrament locals.
Per això, l’Ajuntament de Granollers tractarà d’incrementar la quota d’energies renovables i l’eficiència energètica a la zona de Palou, a través del projecte COMPOSE. L’objectiu és treballar per aconseguir un canvi en la planificació territorial, per tal d’integrar aquestes mesures com a principis horitzontals de les polítiques, més enllà de la perspectiva sectorial amb què se les ha incorporat fins ara.

Comparteix-me:

La Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida arriba a la 70a edició amb gairebé 300 expositors

La 70a Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida arrenca aquest dijous 26 de setembre amb 291 expositors i més de 50 activitats paral·leles, entre les que destaca. La Fira,...

S’aprova una actualització del Pla Nacional Integrat d’Energía i Clima 2023-2030

El Consell de Ministres d’aquest dimarts ha aprovat l’actualització del Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC) pel periode 2023-2030, que aspira a millorar l’autonomia estratègica de l’Estat rebaixant la...

El Govern presenta un pla per fer front a la sequera a la zona del Priorat 

Es tracta del PRUS (Pla de Resposta Urgent contra la Sequera) i compta amb més de 70 milions en ajudes. També s’acceleren en més d’un any els treballs de la...