L’objectiu de la sessió “Camins i sostenibilitat” era fer una aproximació a altres usos dels camins i a les disciplines que hi tenen incidència; així com analitzar les potencialitats del senderisme i la seva vinculació amb el desenvolupament local. En aquest marc és on Xavier Basora i Hernan Collado, tècnic del CADS, van presentar les Iniciatives de turisme sostenible del CADS, les quals es desprenen de l’estudi EcoturCAT.
En aquesta presentació, Xavier Basora va diferenciar els conceptes Turisme sostenible i ecoturisme definint els principis bàsics d’aquest últim i exposant les activitats ecoturístiques existents al nostre país; a més de mostrar els productes de senderisme sostenibles a Europa, per acabar així amb les idees i propostes per adaptar el senderisme a l’ecoturisme. Entre aquestes idees i propostes amb les que va concloure la presentació destaquen: “dissenyar i promoure nous itineraris dedicats específicament a l’observació de fauna i flora, en zones on la fragilitat del medi ho permeti, i amb els equipaments associats necessaris, i per altra banda vetllar perquè els productes de senderisme incorporin els principis que defineixen l’ecoturisme.
EcoturCAT planteja alternatives de turisme que prenen en consideració criteris de sostenibilitat per evitar les problemàtiques sòcioambientals associades, com poden ser concentració excessiva de la massificació o l’estacionalitat, tot i tenint en compte a Catalunya com una de les regions turístiques capdavanteres a escala mundial. Aquestes propostes s’emmarquen sota l’etiqueta genèrica de turisme sostenible.
En aquesta línia, des del CADS i el Departament d’Innovació, Universitats i Empresa, l’any 2008 van iniciar un procés d’avaluació i debat del model turístic del nostre país, centrat en el patrimoni natural i el paisatge, en un moment de reconversió de molts sectors econòmics, i particularment el turístic. A rel d’aquí, el CADS coordina l’elaboració de l’estudi EcoturCAT, l’objectiu del qual és clarificar les bases conceptuals de l’ecoturisme, diagnosticar la situació actual, així com apuntar estratègies i mesures futures al nostre país.
La futura publicació d’aquest estudi suposa la continuació d’un conjunt de treballs que en l’àmbit del turisme, considerat d’importància estratègica pel CADS, s’han vingut desenvolupant en els darrers anys: Pràctiques de Turisme Sostenible (2007) i Avaluació de la sostenibilitat del turisme a l’Alt Pirineu i Aran (2004).