El Calendari Natural de Vallcarca és una eina de ciència ciutadana per prendre consciència de la natura i els seus cicles als barris de Vallcarca, El Coll i La Salut
El #CalendariNaturalVallcarca és un projecte que neix amb la voluntat de convertir-se en una eina que permetirà observar la relació entre els factors climàtics i els cicles dels éssers vius als barris del Coll, La Salut, Vallcarca i Els Penitents. A través de l’observació col·laborativa del veïnat es vol aconseguir crear una eina didàctica, cíclica, permanent, participativa, en constant evolució i ampliable any rere any.
El factor comunitari, que constitueix una de les bases del projecte, és la clau per al seu desenvolupament. Es convida a tothom a ser-ne partícip a través de les observacions que es poden fer al dia a dia al barri i compartir-les a xarxes socials amb l’etiqueta #CalendariNaturalVallcarca, a l’aplicació gratuïta per a mòbils Natusfera amb la mateixa etiqueta o fent arribar les observacions amb la data i el lloc a l’Aula Ambiental Bosc Turull ([email protected] o 932 13 39 45).
La perspectiva científica és una altra de les bases del #CalendariNaturalVallcarca, ja que es tracta d’un calendari fenològic. Aquests tipus de calendaris són eines per recollir dades de les manifestacions estacionals o periòdiques de les espècies, com les floracions de les plantes o les migracions dels ocells, i que, a més, serveixen per obtenir registres que permeten relacionar aquests esdeveniments amb les variacions climàtiques.
Alguns dels elements del cicle natural que es podran veure als barris del Coll, La Salut, Vallcarca i Els Penitents s’acompanyaran de fitxes divulgatives i explicatives dels canvis. D’aquesta manera el coneixement científic més específic podrà estar a l’abast del veïnat. Les fitxes es podran anar actualitzant amb les dades que es recopilin any rere any.
Activitats relacionades:
Es realitzaran els següents activitats relacionades amb el #CalendariNaturalVallcarca per explicar-ne el funcionament i difondre’n la seva utilitat:
– La primera d’aquestes sessions serà el dimecres 13 de febrer a les 18h a l’Aula Ambiental Bosc Turull a càrrec del Fenocat i l’Associació de Veïns de Sarrià, que ja fa anys que han posat en pràctica un calendari fenològic al barri.
– La segona sessió serà bàsicament pràctica i servirà per observar els primers canvis que comencen a anunciar la primavera al barri i així nodrir el Calendari. És una activitat coorganitzada entre la Fàbrica del Sol i l’Aula Ambiental Bosc Turull, el dissabte 23 de febrer a les 11.30h a la mateixa Aula, i les dues activitats són gratuïtes, però cal inscripció prèvia..
El caràcter comunitari, ambiental i sensibilitzador del #CalendariNaturalVallcarca promourà la conscienciació ecològica als barris del nord del districte de Gràcia. Entre tot el veïnat es pot aconseguir informació valuosa sobre la biodiversitat dels barris i sobre els possibles efectes del canvi climàtic.
Com participar al #CalendariNaturalVallcarca?
– Compartint la imatge d’una observació de flora o fauna a través de Twitter, Facebook o Instagram etiquetant @boscturull i utilitzant el hashtag #CalendariNaturalVallcarca. A més cal indicar les dades observades: dia, hora, lloc, espècie si es coneix.
– Compartint l’observació (fotografia i dades recopilades) a l’aplicació Natusfera, dins el projecte Calendari Natural Vallcarca. Aquesta aplicació permet compartir la vostra observació amb persones expertes d’arreu de Catalunya, que us ajudaran a identificar l’espècie en cas que vosaltres no la conegueu. La podeu descarregar de forma gratuïta per al vostre mòbil.
– Enviant un correu a [email protected] amb l’observació o trucant 932 13 39 45.