Calendari Natural Vallcarca, un projecte de ciència ciutadana

L'Aula Ambiental Bosc Turull presenta el Calendari Natural Vallcarca. Es tracta d'un projecte de ciència ciutadana que té com a objectiu principal fomentar la observació i el descobriment de la biodiversitat urbana que envolta els barris de Vallcarca, El Coll i La Salut, del Districte de Gràcia, alhora que servirà per generar una base de dades útils per al seguiment de la flora i fauna dels nostres barris.

El Calendari Natural de Vallcarca és una eina de ciència ciutadana per prendre consciència de la natura i els seus cicles als barris de Vallcarca, El Coll i La Salut

 El #CalendariNaturalVallcarca és un projecte que neix amb la voluntat de convertir-se en una eina que permetirà observar la relació entre els factors climàtics i els cicles dels éssers vius als barris del Coll, La Salut, Vallcarca i Els Penitents. A través de l’observació col·laborativa del veïnat es vol aconseguir crear una eina didàctica, cíclica, permanent, participativa, en constant evolució i ampliable any rere any.

 El factor comunitari, que constitueix una de les bases del projecte, és la clau per al seu desenvolupament. Es convida a tothom a ser-ne partícip a través de les observacions que es poden fer al dia a dia al barri i compartir-les a xarxes socials amb l’etiqueta #CalendariNaturalVallcarca, a l’aplicació gratuïta per a mòbils Natusfera amb la mateixa etiqueta o fent arribar les observacions amb la data i el lloc a l’Aula Ambiental Bosc Turull ([email protected] o 932 13 39 45). 

 La perspectiva científica és una altra de les bases del #CalendariNaturalVallcarca, ja que es tracta d’un calendari fenològic. Aquests tipus de calendaris són eines per recollir dades de les manifestacions estacionals o periòdiques de les espècies, com les floracions de les plantes o les migracions dels ocells, i que, a més, serveixen per obtenir registres que permeten relacionar aquests esdeveniments amb les variacions climàtiques.

Alguns dels elements del cicle natural que es podran veure als barris del Coll, La Salut, Vallcarca i Els Penitents s’acompanyaran de fitxes divulgatives i explicatives dels canvis. D’aquesta manera el coneixement científic més específic podrà estar a l’abast del veïnat. Les fitxes es podran anar actualitzant amb les dades que es recopilin any rere any.

tuit CNV     tuit 2 CNV

 Activitats relacionades:

 Es realitzaran els següents activitats relacionades amb el #CalendariNaturalVallcarca per explicar-ne el funcionament i difondre’n la seva utilitat:

– La primera d’aquestes sessions serà el dimecres 13 de febrer a les 18h a l’Aula Ambiental Bosc Turull a càrrec del Fenocat i l’Associació de Veïns de Sarrià, que ja fa anys que han posat en pràctica un calendari fenològic al barri.

– La segona sessió serà bàsicament pràctica i servirà per observar els primers canvis que comencen a anunciar la primavera al barri i així nodrir el Calendari. És una activitat coorganitzada entre la Fàbrica del Sol i l’Aula Ambiental Bosc Turull, el dissabte 23 de febrer a les 11.30h a la mateixa Aula, i les dues activitats són gratuïtes, però cal inscripció prèvia..

 El caràcter comunitari, ambiental i sensibilitzador del #CalendariNaturalVallcarca promourà la conscienciació ecològica als barris del nord del districte de Gràcia. Entre tot el veïnat es pot aconseguir informació valuosa sobre la biodiversitat dels barris i sobre els possibles efectes del canvi climàtic.

 Com participar al #CalendariNaturalVallcarca?

 – Compartint la imatge d’una observació de flora o fauna a través de Twitter, Facebook o  Instagram etiquetant @boscturull i utilitzant el hashtag #CalendariNaturalVallcarca. A més cal indicar les dades observades: dia, hora, lloc, espècie si es coneix.

 – Compartint l’observació (fotografia i dades recopilades) a l’aplicació Natusfera, dins el projecte Calendari Natural Vallcarca. Aquesta aplicació permet compartir la vostra observació amb persones expertes d’arreu de Catalunya, que us ajudaran a identificar l’espècie en cas que vosaltres no la conegueu. La podeu descarregar de forma gratuïta per al vostre mòbil. 

– Enviant un correu a [email protected] amb l’observació o trucant 932 13 39 45.

FLYER WEB FRONT2. petita      FLYER WEB BACK2. petita

Comparteix-me:

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....