Cal protegir els Boscos Madurs

Amb motiu del Dia Internacional dels Boscos, que es celebra cada 21 de març, tot i que enguany ha quedat una mica eclipsat pel nomenament en aquesta mateixa data del Dia Mundial de les Glaceres, World Nature recorda que, malgrat la gran superfície i diversitat de boscos que tenim a Catalunya, la seva biodiversitat declina des de fa més de 25 anys i que els pocs i petits rodals madurs que resten son tallats, incomplint la llei de canvi climàtic de 2017.

Redacció/WN. Encara tenim boscos madurs i semi-madurs a Catalunya!  Son pocs, tenen escassa superfície i es troben en llocs de difícil accés. Per l’ONG catalana World Nature urgeix a declarar-los Reserva Integral si es vol evitar que vagin essent tallats, com ja ha passat -alerta- àdhuc dins d’ENP i Parcs Naturals.

Segons la Llei del Canvi Climàtic 16/2017 de l’1 d’agost, “S’ha d’establir una xarxa de reserves forestals destinades a la lliure dinàmica natural que sigui representativa del conjunt i la diversitat dels ecosistemes forestals de Catalunya, centrada prioritàriament en boscos madurs i d’alt valor natural”.

El fet que la superfície forestal i moltes espècies associades estiguin en expansió a Catalunya pot arribar a amagar que 32 dels 117 hàbitats de boscos que existeixen al país es consideren amenaçats d’extinció (EPNB, 2019).

L’Estratègia del Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya -un document de planificació estratègica que defineix el full de ruta de les polítiques de conservació de la natura a Catalunya fins el 2030, aprovat el juliol del 2018 pel govern català i començat a desplegar el 2019- te com un dels seus objectius estratègics la configuració d’una xarxa de boscos a evolució lliure, El Pla Nacional per a la Implementació de l’Agenda 2030 (ODS) a Catalunya, també preveu “Regular la situació dels boscos singulars i boscos sotmesos a evolució natural” (Compromís 763), i “Protegir els boscos madurs de Catalunya” (Compromís 764).

La declaració final del III Congrés Internacional Potencial dels Boscos per a la Salut (2019) (consensuada amb els Dep. DARP i DTES) reconeixa la necessitat d’establir, dins de la xarxa de boscos d’alt valor ecològic, una subxarxa de boscos amb potencial terapèutic.

Segons la llei 12/1985 d’espais naturals vigent, una reserva forestal a “evolució lliure” és una “Reserva Integral” (Categoria Ia d’UICN) la tipologia de protecció més absent en el sistema d’ENP de Catalunya.

En el darrer congrés mundial d’UICN, tingut a Marsella, es va aprovar per unanimitat una  resolució que insta a “Enfortir la protecció dels boscos primaris i madurs a Europa i facilitar la seva restauració quan sigui possible”

Vivim temps difícils per la Natura, per la seva conservació, per la seva riquesa de fauna i flora. Pels paisatges i hàbitats tan potents i singulars del nostre país. Una Europa en miniatura.

“El Batec del Bosc Anticper Toni Carulla, president & CEO de World Nature*

Hi ha un lloc on el temps sembla aturar-se. Un lloc on l’aire és humit i ple d’aromes de molsa i terra fèrtil, on la llum s’escola entre les copes immenses dels avets i fa brillar els troncs vells coberts de líquens. Cada vegada que trepitjo un bosc madur dels Pirineus, sento que formo part d’alguna cosa més gran, com si l’ànima d’aquests arbres antics em parlés en murmuris silenciosos.

Avui avanço lentament, amb els sentits oberts. El terra esponjós amorteix els meus passos i un rierol serpenteja entre pedres arrodonides per segles d’aigua pacient. Sé que aquí la vida és més que el que es veu a simple vista.

De sobte, un moviment en una branca alta em fa aixecar la mirada. Un mussol pirinenc em contempla amb els seus grans ulls daurats, immòbil, vigilant com si fos el guardià d’aquest santuari verd. Sento una emoció profunda: sé com n’és de fràgil la seva existència, com depèn d’aquests arbres vells amb cavitats on pot criar els seus polls. Sense aquests boscos, el seu cant nocturn desapareixeria per sempre.

Més endavant, un soroll suau entre les fulles seques em fa contenir la respiració. Amb moviments àgils i silenciosos, una marta es mou entre les branques caigudes. Elegant i esquiva, només aquells que tenen la paciència d’observar poden tenir la sort de veure-la. Els seus ulls brillen amb astúcia, i la seva presència em recorda com de rica i salvatge és la vida que s’amaga en aquests racons intactes.

*World Nature és una ONG catalana sense ànim de lucre i independent, legalment registrada i que treballem per la Conservació de la Natura

Comparteix-me:

El saló B-Travel 2025 marca la ruta per a un turisme més sostenible i de qualitat

B-Travel, el saló de turisme organitzat per Fira de Barcelona, tanca una edició marcada pel foment i promoció d’un turisme més sostenible i de qualitat després de tres dies de...

L’orina humana, un recurs valuós com a fertilitzant per a l’agricultura urbana sostenible

La reutilització de l’orina humana permetria produir fertilitzants sostenibles per a l’agricultura urbana, amb importants beneficis ambientals. Això conclou un estudi fet per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de...

Vic acollirà una nova edició del Congrés BIT 

Aquesta 4a edició del Congrés BIT, que es celebra el 8 i 9 d'abril a la capital d'Osona, posa el focus en la valorització dels serveis ecosistèmics com a eina...