BioCultura Barcelona canvia d’ubicació i aterra a La Farga de l’Hospitalet

Un any més, BioCultura Barcelona torna a aterrar a Catalunya. Serà del 29 de maig a l'1 de juny i amb una nova ubicació: La Farga de L’Hospitalet, on s'oferiran més de 250 activitats en els tres dies de lla fira. El sector “bio” es presenta com una de les grans solucions als problemes que assolen la Humanitat en aquests temps cada cop més convulsos.

La fira arriba carregada de propostes. Montse Escutia, al capdavant del patronat que dirigeix Vida Sana, l’entitat organitzadora de BioCultura afirma que “hem organitzat una infinitat de propostes (més de 250) per a tots els gustos. D’una banda activitats per a gent conscient que no vol deixar la seva salut i la seva alimentació en mans d’empreses i institucions de dubtosos interessos. I, per altra banda, jornades professionals, concerts i el Festival MamaTerra per un públic que busca sortides als principals problemes que assolen la humanitat”.

Juan Carlos Moreno, director comercial de la fira, assenyala que “el sector ‘bio’ català està vivint un bon moment. Les xifres i les expectatives són bones i, malgrat les diferents crisis que viu la Humanitat, el públic de l’aliment ecològic és un públic molt fidelitzat” I afegeix “som una alternativa a l’alimentació contaminada convencional i a més l’agricultura orgànica és rendible”. Per Moreno, Catalunya i Espanya encara no està en les xifres de consum intern que tenen països com Suïssa, Alemanya, Dinamarca, França… Però el consum per càpita a Catalunya i a Espanya segueixen pujant i “de mica en mica anirem normalitzant el nostre consum orgànic. Per arribar a aquestes xifres europees, segueixen sent necessaris esdeveniments com BioCultura, que serveixen per crear sòlides relacions”.

El recinte firal de La Farga té 8.500 metres quadrats. I els estands ocuparan nets 2.060 m2. És a dir, La Farga té aproximadament el mateix espai per a expositors que el Palau Sant Jordi de Barcelona, que ha acollit les darreres edicions de la fira. Quant a sales per a activitats a La Farga, segons Vida Sana, “tindrem 10 sales per a activitats, sales de major capacitat i de millor accessibilitat que al Palau Sant Jordi. El recinte està a 5 minuts caminant des de parades de Metro, rodalies/rodalies, FFCC… També hi ha diverses línies d’autobús que tenen parada a molt pocs passos. i a Centre Comercial La Farga hi ha 600 places d’aparcament. També hi ha un aparcament a la Plaça de l’Ajuntament: 248 places (7 minuts caminant).

Estrella Burruezo, que dirigeix les xarxes de la fira adverteix que “com assenyalen les estadístiques… és el públic sènior el que gasta més en alimentació orgànica i productes conscients. Això és veritat. Però també és cert que cada cop més joves s’apunten al carro de l’ecologia des d’un prisma més holístic, més profund, més sincer i més honest. Ho veiem als passadissos de la fira a les seves respectives edicions i ho veiem també a les xarxes socials.

BioCultura acollirà la presentació d’un Manual amb solucions per a l’escalfament globalEl projecte “CompartoClima” arriba al final amb l’edició del “Manual de Bones Pràctiques per a un estil de vida resilient i adaptat al canvi climàtic”. Al llarg d’un any s’han recollit propostes de 996 persones visitants de les fires BioCultura a la Corunya, Barcelona i Madrid i Bioterra a Irun. El manual recull prop de 500 pràctiques per aplicar al dia a dia i el testimoni de 26 persones inspiradores.

L’informe es presentarà a mitjans i públic a la Sala 6 de La Farga, el dijous 29 de maig, a les 18h., dins de la programació de BioCultura BCN 2025

Des de fa més de 40 anys, les fires BioCultura ofereixen llocs de trobada i connexió entre persones i empreses amb una llarga trajectòria al camí de la sostenibilitat. Va ser en aquests espais que va néixer el projecte CompartoClima, impulsat per l’Associació Vida Sana i finançat per la Fundació Biodiversitat, amb l’objectiu de contribuir als propòsits del Pla Nacional d’Adaptació al Canvi Climàtic 2021-2030 (PNACC).

Amb una durada de 20 mesos, el projecte ha tingut com a objectiu definir estils de vida resilients al canvi climàtic a Espanya, tot identificant pràctiques concretes amb la ciutadania, empreses i organitzacions participants a BioCultura, per promoure-les a través d’un manual de bones pràctiques.

En total, i a través de les diferents eines proposades al projecte com enquestes presencials, on line o tallers participatius, s’han recollit el testimoni de 974 persones. El manual ofereix prop de 500 propostes agrupades per àmbits: alimentació, mobilitat, habitatge, consum i residus, aigua, finances, lleure i cura i participació comunitària i política. Està plantejat de forma molt pràctica amb 13 consells per començar i 7 consells clau que ens permeten orientar la nostra forma de vida cap a models més resilients i d’acord amb la urgència climàtica actual. Tot això presentat amb consells senzills i sense angoixes, per motivar-nos i facilitar el canvi des d’una actitud positiva. “Ha estat una experiència molt enriquidora que posa de manifest el paper que la fira BioCultura té en la conscienciació i la informació, que és un dels consells principals per impulsar canvis al nostre estil de vida”, explica Montse Escutia, coordinadora del projecte.

“És important desconstruir el mite de l’ecologia elitista”, comenta Katia Scherer, sociòloga i antropòloga responsable de la investigació i autora del manual. “Les pràctiques sostenibles sovint es perceben com a inaccessibles o elitistes, cosa que crea una falsa divisió entre els que poden adoptar-les i els qui no. En considerar-les ‘difícils’ o ‘inabastables’, es reforça la idea que estan reservades únicament per a persones privilegiades, generant una barrera psicològica que desmotiva i paralitza, quan en Scherer. Una de les troballes més cridaneres de les enquestes és que les persones amb més limitacions econòmiques tendeixen a estar més implicades en pràctiques resilients. Molts participants comenten que les restriccions financeres els han impulsat a adoptar pràctiques més sostenibles. En efecte, moltes d’aquestes pràctiques contribueixen a augmentar l’autonomia i reduir les despeses generals, cosa que les converteix no només en viables, sinó també altament desitjables per a llars amb pressupostos limitats.

Com a exemple, el manual inclou 26 experiències inspiradores. “Es tracta de persones de diferents edats i que viuen a diferents zones d’Espanya que ens han compartit generosament la seva experiència. Aquestes entrevistes il·lustren com la resiliència s’adapta a contextos personals, laborals i residencials i com s’ajusta a diferents personalitats. Els relats inspiradors ofereixen valuosos consells per motivar i inspirar altres persones a enfortir la seva pròpia resiliència”, assenyalen. L’informe es presentarà a mitjans i públic a la Sala 6 de la Farga, el dijous 29 de maig, a les 18h., dins de la programació de BioCultura BCN 2025.

Comparteix-me:

Cotxes elèctrics, de pel·lícula i de competició a l’Automobile 2025 de Fira Barcelona

Automobile Barcelona compta en la seva 43a edició amb un programa d'activitats que te com a protagonistes la nova mobilitat, el món del cinema i les competicions esportives. El certamen,...

Els Festivals de Senderisme dels Pirineus arriben enguany a la desena edició

Aquest mes de maig arrenca la desena edició dels Festivals de Senderisme dels Pirineus que enguany inclouen 11 esdeveniments a 9 comarques dels Pirineus...

Les aus ajuden a salvar el planeta. SEO/BirdLife tanca a Barcelona la celebració del seu 70è aniversari

Barcelona ha acollit l'acte de tancament de la celebració dels 70 anys de l'organització, que es va crear el 15 de maig de 1954, a partir d'un grup de persones...