Bicibox, aparcament segur per a bicicletes privades

Es tracta d'una mena de contenidors dividits en compartiments on es poden tancar les bicicletes particulars. "Volem fomentar la mobilitat en bicicleta entre ciutats i que es puguin aparcar en llocs segurs en el destí perquè a l'origen el ciutadà ja té el seu pàrking o casa seva", va dir el president de l'ens metropolità, Antoni Poveda. Abans d'acabar l'any es volen crear 3.000 places de Bicibox als municipis de l'Entitat Metropolitana del Transport (EMT). Els usuaris hauran de pagar 35 euros anuals per poder usar el servei 12 hores al dia. Per cada hora de més s'haurà de pagar 10 cèntims.

La presentació del Bicibox (Sant Joan d’Espí, 17-2-2010) es va fer al davant el Poliesportiu municipal Salvador Gimeno de Sant Joan Despí, on es va instal•lar un prototip del nou enginy. Segons el president de l’EMT, que va anunciar la creació d’un departament per al foment i gestió de la mobilitat en bicicleta, “el Bicibox és un servei que, en relació amb altres sistemes de foment de la bicicleta pública, requereix d’una inversió menor i suposa un cost de gestió i manteniment també inferior”.  El nou sistema, impulsat per l’Entitat Metropolitana del Transport per als ajuntaments del seu àmbit territorial té l’objectiu de fomentar l’ús de la bicicleta privada com a complement del transport públic a l’àrea metropolitana de Barcelona.

[foto]

L’objectiu és fomentar la mobilitat en bicileta i la seguretat en l’aparcament
El Bicibox té l’objectiu de fomentar la mobilitat quotidiana en bicicleta, raó per la qual els seus mòduls s’ubicaran estratègicament a prop dels punts atractors de mobilitat dels municipis i, molt especialment, a prop de les estacions de transport públic, per tal de fomentar la intermodalitat, integrant l’ús de la bicicleta amb el del transport públic. En aquest sentit, el Bicibox es planteja com un aparcament segur en destí, per afavorir la bicicleta com a mitjà per als desplaçaments quotidians, i no com un servei per guardar la bicicleta de forma permanent en origen (a prop del domicili).

[foto]

Funcionament
El sistema funcionarà mitjançant el registre previ dels usuaris i de les bicicletes al servei i un abonament anual de 35€. Aquest preu donarà dret a estacionar la bicicleta en qualsevol dels aparcaments de la xarxa, per un màxim de 12 hores al dia (per fomentar la rotació). En tot cas, es preveu que per hora addicional s’hagués de pagar un suplement de 0,10€ i la possibilitat d’establir escalats creixents per temps addicional.

Entre les seves característiques destaquen el funcionament a través de targeta sense contacte, la seva autonomia energètica (funcionarà amb energia solar) i el baix cost d’instal•lació per la mínima obra civil que requereix.

La voluntat de l’EMT amb el Bicibox és oferir als ciclistes la possibilitat d’estacionar la seva bicicleta privada amb les màximes garanties de seguretat front al robatori i el vandalisme, un dels factors més dissuasoris quant a l’ús de la bicicleta.

Segons les darreres del Baròmetre anual de la bicicleta (2009) un 12% dels enquestats responia que l’havien robat la bicicleta al menys una vegada, i respecte a l’any 2008, el percentatge d’enquestats a qui els han robat més d’una vegada la bicicleta ha augmentat significativament: d’un 4,9% (2008) a un 8,4% (2009). Segons el mateix estudi, un 70% dels enquestats pensa que seria necessari crear aparcaments segurs per a les bicicletes.

Comparteix-me:

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...