BforPlanet Live, preludi virtual del Saló de la Sostenibilitat, defensa la necessitat d’una aliança público-privada per caminar cap un futur sostenible

El missatge principal de la trobada virtual BforPlanet Live, seguida per unes 1150 persones inscrites, ha estat la necessitat i la voluntat expresa d'unir esforços entre el sector públic i privat per arribar a la neutralitat energètica el 2050, a l'hora que hem de sortir de la crisi sanitària i de la crisi econòmica abordant la crisi climàtica i posant tots recursos al servei d'aquest repte. Aquesta segona trobada virtual de BforPlanet s?ha estructurat en dos eixos: un sobre el paper de les empreses en l'impuls dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) després de la pandèmia, i un segon centrat en com el sector empresarial, industtrial i la banca treballen per a una cultura de la sostenibilitat.

[foto]

La sessió, que ha durat poc més de dues hores, ha comptat amb representants d’empreses i entitats empresarials com AGBAR, BBVA, BASF, Amazon, Unilever, Iberdrola, PIMEC, Foment del Treball, i AMEC entre d’altres, així com amb representants de la OCD, o del Pacte Mundial de les Nacions Unides

La sessió virtual de BforPlanet Live, que ha tingut lloc aquest dimecres 28 d’octubre, ha estat inaugurada pel president de Fira Barcelona Pau Relat i el promotor i fundador de BforPlanet Francisco Lombardo, i l’ha tancat el primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, qui ha explicat que Barcelona s’està preparant pel “moment 0” accelerant mesures per a la transició energètica en base al que ha anomenat “Barcelona Green Deal” que pivota sobre els eixos: sostenibilitat, equitat i competitivtat a la capital de Catalunya. Des de Fira Barcelona, tant el seu president com el director general, Constantí Serrallonga, han recalcat el compromís de la Fira amb la ciutat i en favor de la sostenibilitat, tant des del propi funcionament intern com amb la seva projecció exterior. També en aquest sentit s’ha pronunciat el director global de negoci responsible del BBVA quan ha parlat de la “banca responsable” i de la formació en sostenibilitat que el BBVA obliga a fer a les persones que treballen a l’entitat. “Pel BBVA, els ODS ja no són un gran plan sinó un component essencial de l’estratègia de l’entitat” afirma Ballabriga.

En el bloc d’empreses que caminen cap a una cultura sostenible, en el que també hi ha participat Unilever i Iberdrola, destaca la ponència del director de Sostenibilitat d’Amazon a Itàlia i Espanya Nacho Garcia-Valdecasas que ha revelat l’intenció d’aquest gegant de la venda per Internet d’aconseguir la neutralitat climàtica el 2040 mitjançant plans de descarbonització com els projectes de reforestació, la promoció de vehicles elèctrics pels repartiments, la consttrucció de plantes fotovoltaiques o l’empoderament de la clientela perquè sigui més sostenible eliminant, per exemple, els plàstics d’un sol ús en els packaging.

També en aquest bloc ha participat el president de PIMEC Josep Gonzàlez, que ha explicat que des de fa 3 anys l’associació treballa amb els ODS tant a nivell intern com amb les empreses associades, assessorant-les i ajudant-les amb campanyes, tot i que ha reconegut que hi ha empreses que “sense saber-ho, ja fa anys que treballen amb els ODS”. Aquesta és una dada important ja que a Catalunya les pimes representen el 99,8% del teixit empresarial. Foment del Treball també ha participat a la jornada com des de la patronal catalana s’intenta que les empreses compleixin amb els ODS.

La sostenibilitat no és una alternativa. És la única opció

Defensor de la tesi que “la ciència i la química poden facilitar el camí cap a un futur més sostenible”, Xabier Ribera ha explicat que el compromís de la química BASF amb el desenvolupament sostenible cobreix tota la cadena de valor amb exemples d’economia circular com les vambes Adidas o les capsules de cafe ecovio.
Ribera ha utilitzat una imatge molt gràfica (“tenemos un elefante en la habitación”) per ilustrar el convenciment que “si la pandèmia és greu, el que ens ve amb el canvi climàtic és molt pitjor”, i defensar la necessitat que les empreses s’impliquin en el repte per aconseguir un futur més sostenible marcant-se objectius concrets i mesurables per avançar en aquest camí.

En aquest sentit també s’ha expresat la directora executiva de la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial, Cristina Sanchez, que anima a les empreses “a fixar-se objectius quantitatius i introduir-los en l’estratègia empresarial” i a que plantegin solucions innovadores. De fet, l’Agenda 2030 “aporta un marc comú perquè les empreses vegin de quina manera poden fer un desenvolupament sostenible”.

Un Pacte Social per fer una societat molt més sostenible

Qui parla de la necessitat d’un pacte social i d’una aliança entre el món acadèmic, el món empresarial, la política i la ciutadania, és la presidenta de la Xarxa Espanyola de Desenvolupament Sostenible, Leyre Pajín que va ocupar el càrrec de ministra de Sanitat entre l’octubre del 2010 i el desembre de 2011.
Pajín parteix de la premisa que Salut i Medi Ambient estàn molt relacionats, com també ho fa el director general d’AGBAR, Narciso Berberana, que lligat a la pandèmia, parla de la tecnologia que permet detectar el SARS en les aigües residuals.
Pajín també vol donar un missatge a les empreses assegurant que fent les coses de manera sostenible també es pot fer negoci i que també hi ha negoci en el medi ambient I la sostenibilitat.

La majoria de participants en aquest BforPlanet Live, preludi del que vol ser el Saló BforPlanet que es vol celebrar a Fira Barcelona el maig del 2021 han remarcat la necessitat de la col·laboració i de la cooperació público-privada per avançar en els ODS de l’Agenda 2030 com a full de ruta cap a la única opció de futur que hi ha, i és que sigui sostenible. De fet, ja amb aquesta formulació va néixer BforPlanet tot i que, de moment i a causa de la pandèmia, encara no s’ha pogut representar en un espai físic.

Comparteix-me:

El Govern presenta un pla per fer front a la sequera a la zona del Priorat 

Es tracta del PRUS (Pla de Resposta Urgent contra la Sequera) i compta amb més de 70 milions en ajudes. També s’acceleren en més d’un any els treballs de la...

El port de la Ràpita fa un pas més per ser un port verd

L’acció del port de la Ràpita s’emmarca en el Dia Mundial de la Neteja, que se celebra aquest 20 de setembre. Es tracta de la neteja del fons marí del...

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...