Barcelona presenta el seu Pla pel Clima 2018-2030

Els quatre eixos estratègics del Pla són la mitigació, l'adaptació i la resiliència, la justícia climàtica i l'impuls a l'acció ciutadana. Aquest full de ruta busca reduir un 45% de les emissions l'any 2030 i que Barcelona sigui una ciutat neutra en carboni el 2050 per alinear-se amb els objectius de París i no superar l?increment de temperatura d'1,5 graus.

El Pla Clima de Barcelona, amb horitzó al 2030, vol aconseguir reduir un 45% de les emissions a través de 4 eixos estratègics i 242 mesures transversals

[foto] 

El Hall del CCCB es va omplir de gom a gom el passat dimarts 24 d’abril, entre una gran expectativa. Després d’un llarg procés de coproducció d’aquest Pla, en el qual hi han intervingut organitzacions membres de Barcelona + Sostenible entre d’altres, va arribar l’esperat moment de presentar-lo. La sessió va començar amb el vídeo “Projectes pel clima. Dos anys d’aprenentatge col·lectiu”. A través d’aquest audiovisual es va poder visualitzar el procés de treball que han seguit els 9 equips de projecte del Compromís de Barcelona pel Clima. Èxits, aprenentatges, dificultats, incertesa… tot el que ha envoltat aquest procés innovador de treball de cocreació des del setembre de 2015 fins al novembre 2017.

La conductora de l’acte, Marta Cáceres, va donar pas a la intervenció de la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz. Sanz va recalcar que el Pla Clima ens apropa al compromís acordat a la Cimera del Clima COP 21 de París “Vam sortir d’aquella cimera per tenir una estratègia ambiciosa, per evitar convertir el canvi climàtic en una injustícia global”. Sanz apuntava que el Pla Clima ha estat avalat per la xarxa internacional de ciutats C40 que n’ha reconegut l’elevada qualitat i el certifica com a compatible amb l’Acord de París. Només Nova York i París han rebut prèviament aquesta certificació. “Aquest Pla ens situa en primera línia mundial en la lluita contra el canvi climàtic i per estar preparats per complir els acords de la COP 21”.

Els quatre eixos estratègics del Pla són la mitigació, l’adaptació i la resiliència, la justícia climàtica i l’impuls a l’acció ciutadana. Aquest full de ruta busca reduir un 45% de les emissions l’any 2030 i que Barcelona sigui una ciutat neutra en carboni el 2050 per alinear-se amb els objectius de París i no superar l’increment de temperatura d’1,5 graus. La tinenta d’alcaldia va insistir en que l’acció ciutadana és un dels pilars del Pla i que l’Ajuntament impulsa una línia d’ajuts directes de fins a 1,2 milions per a projectes ciutadans col·laboratius que facin front al canvi climàtic. “Les ciutats hem de prendre un rol de lideratge i la salut i el benestar de les persones han de ser al centre”.

A continuació va arribar el moment de posar-se en matèria i explicar les característiques del Pla Clima. Irma Ventayol i Irma Soldevilla van ser les encarregades d’explicar alguns dels trets més rellevants del Pla, com afectarà el canvi climàtic a Barcelona, quins escenaris, tendències i projeccions es presenten de cara al 2030 i els valors que reuneix aquest document. Es va ressaltar que els efectes negatius del canvi climàtic poden afectar més a les persones vulnerables, que viuen en barris amb característiques socioeconòmiques més desafavorides. Pel que fa a les projeccions i tendències, en cas d’un escenari passiu, parlaríem d’una pujada d’uns 3 graus de les temperatures, d’un augment de les onades de calor i de les nits tòrrides, així com un onatge extrem que pot afectar a les platges. Aquests són només alguns dels exemples de l’impacte que pot tenir aquest fenòmen, és per això que es fa una crida a la implicació de tots els agents que actuen a la ciutat perquè en els propers anys ens situem en un escenari anomenat d’acció, en el qual s’apliquen les iniciatives i mesures que proposa el Pla Clima.

A continuació, es va donar veu a la xarxa Barcelona + Sostenible. Van intervenir Lluís Sala, vicepresident del Consell Ciutadà per la Sostenibilitat i professor del Col·legi Sant Ramon Nonat (membre de la xarxa Escoles + Sostenibles) i Xavier Pastor, president del Clúster Espanyol d’Energia Solar i Eficiència Energètica Solartys, una entitat que agrupa diverses organitzacions membres de la xarxa. Es va destacar la importància de l’experiència de cocreació del Pla Clima, en la qual organitzacions molt diverses de la xarxa Barcelona + Sostenible hi han pogut participar i fer-hi aportacions. Per altra banda, Pastor emfatitzava la importància de la implicació tan de les grans empreses com també les que són petites i mitjanes, ja que aquestes últimes suposen el 90% de les empreses catalanes.

Seguidament, es va mostrar el vídeo “Barcelona fa front al canvi climàtic”, en el que s’explica com l’Ajuntament està afrontant aquesta problemàtica, les mesures que s’estan prenent i la importància de la implicació ciutadana.

A continuació va arribar el moment de posar-se en matèria i explicar les característiques del Pla Clima. Irma Ventayol i Irma Soldevilla van ser les encarregades d’explicar alguns dels trets més rellevants del Pla, com afectarà el canvi climàtic a Barcelona, quins escenaris, tendències i projeccions es presenten de cara al 2030 i els valors que reuneix aquest document.

Es va ressaltar que els efectes negatius del canvi climàtic poden afectar més a les persones vulnerables, que viuen en barris amb característiques socioeconòmiques més desafavorides. Pel que fa a les projeccions i tendències, en cas d’un escenari passiu, parlaríem d’una pujada d’uns 3 graus de les temperatures, d’un augment de les onades de calor i de les nits tòrrides, així com un onatge extrem que pot afectar a les platges. Aquests són només alguns dels exemples de l’impacte que pot tenir aquest fenòmen, és per això que es fa una crida a la implicació de tots els agents que actuen a la ciutat perquè en els propers anys ens situem en un escenari anomenat d’acció, en el qual s’apliquen les iniciatives i mesures que proposa el Pla Clima.

Per anar finalitzant la part central de la presentació, el comissionat d’ecologia Frederic Ximeno, assegurava que “No estem espantats, estem compromesos i compromeses. Tenim un instrument, el Pla Clima, que és molt sòlid perquè està coproduït i treballat intensament”. I afegia que aquest pla busca una “ciutat socialment més justa, renovable, baixa en carboni, compartida i que respon a l’acció ciutadana”. Ximeno va transmetre les idees més importants dels cinc àmbits del Pla: les persones primer, començar per casa, transformar l’espai comú, economia climàtica i construcció col·lectiva.

Per acabar la sessió, es va obrir un torn de paraules en el qual es va parlar de com l’Ajuntament desplegaria les accions del Pla i com ho faria als barris i districtes. El comissionat va explicat que el Pla Clima és un document fet en base a altres plans, que són els instruments clau que serviran per tirar endavant les accions. A nivell territorial, es vol treballar amb els districtes i conjuntament amb tots els equipaments d’educació ambiental de la ciutat.

La jornada va acabar amb unes paraules d’agraïment del comissionat i va afegir que “Al canvi climàtic hi farem front a les ciutats. Treballarem per fer-hi front, perquè hi hagi espais més habitables i més justos. Celebrem avui, i seguim treballant demà”.

Comparteix-me:

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....

Les pluges d’aquests darrers dies, molt ben rebudes arreu del territori, fan augmentar les escasses reserves que tenien els embassaments

Els embassaments de les conques internes respiren amb les pluges de l'última setmana, que han fet incrementar en 2 hm3 les reserves d'aigua en tan sols dos dies. D'aquesta manera,...