La comercialitzadora d’energia elèctrica impulsada per l’Ajuntament de Barcelona oferirà servei a 20.000 llars a partir de finals del 2018 i suposarà un estalvi de mig milió d’euros anual per al consistori des de l’estiu del mateix any, ja que ja no haurà de comprar energia per a ús municipal ni convocar un concurs com el que enguany ha generat tanta polèmica amb les grans companyies.
El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest divendres 31 de març el darrer tràmit del procés de creació de la comercialitzadora pública d’energia elèctrica, que portarà per nom Barcelona Energia, en la línia de les denominacions que han fet servir altres ciutats com Berlín i Munich. Aquest nou ens públic subministrarà electricitat per donar servei al consistori, als carrers de la ciutat i també a 20.000 llars en una primera fase.
Quan l’Àrea Metropolitana s’hi incorpori, aquesta xifra podrà créixer i es podrà operar a altres municipis metropolitans .A partir de l’aprovació al plenari, Tersa haurà de fer tots els tràmits corresponents i es calcula que la nova comercialitzadora estigui operatiu a l’estiu del 2018 pel que fa a la factura municipal, és a dir, per donar servei a l’Ajuntament. S’obrirà als consumidors privats a finals del 2018 o principis del 2019. De moment no s’ha rebut cap al·legació durant el tràmit. El regidor d’Aigua i Energia, Eloi Badia, ha apuntat que la polèmica del contracte elèctric del consistori desapareixerà a partir del 2018 perquè no caldrà licitar cap concurs, sinó que es prestarà directament el servei des del nou ens públic. Això suposarà un estalvi d’uns 500.000 euros per any.En el fons, aquesta operació converteix l’empresa Tersa també en comercialitzadora, ja que fins ara s’ocupava de generar electricitat a partir dels residus i gestionava i mantenia les plaques solars municipals.
Barcelona Energia es planteja oferir diferents tipus de tarifes i sempre procurarà que els seus clients paguin el mínim indispensable, revisant si tenen la potència que pertoca o si es poden ajustos. A més, estarà compromesa amb la Llei 24/2015 i es corresponsabilitzarà amb la lluita contra la pobresa energètica. “Serà una empresa de confiança”, ha conclòs Badia.Tota l’energia serà renovable i es prioritzarà sempre que sigui de producció local. Es promourà també la generació d’electricitat per part dels veïns.Des de l’Ajuntament recorden que aquest és el model que impera a l’estranger i que només Espanya té una llei del sector elèctric que protegeix les grans empreses.