Barcelona acull la trobada dels responsables europeus de garantir la formació en seguretat dels treballadors forestals

Dijous i divendres passat es van reunir a la seu del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, representants d'EFESC (European Forestry and Environmental Skills Council), l'organització europea activa des de juny de 2009, on estan representats diferents centres de formació, sucursals i delegacions de la indústria forestal europea, sindicats, fabricants d'eines, maquinària i equips per a la realització de treballs forestals, sistemes de certificació, etc.

La mobilitat dels treballadors forestals i d’àrees verdes dins de la Unió Europea està en creixement constant. Alguns països disposen de sistemes fiables de certificació per avaluar els coneixements i capacitats d’aquestes persones, però aquest certificat no està operatiu en tots els països de la Unió Europea. A més, resulta complicat avaluar els mèrits dels certificats estrangers.

El desenvolupament d’estàndards europeus per afegir un reconeixement europeu a la marca dels certificats nacionals afegeix valor als treballadors disposats a treballar en altres estats membres de la UE. El desenvolupament d’estàndards europeus ofereix a altres països que actualment no tenen implantat un certificat a nivell nacional l’oportunitat de participar en un sistema internacionalment reconegut. Això augmenta la transparència i la mobilitat dins del mercat comú europeu i així s’enforteixen els sectors de la silvicultura, arboricultura i gestió de zones verdes respecte a l’ús de la motoserra.

EFESC disposa d’una Agència Nacional a cada país membre de l’organització amb la finalitat d’assegurar la qualitat en l’emissió del certificat i ús del logotip. Les Agències Nacionals s’aproven i auditen als centres de formació nacionals i als avaluadors. A Catalunya, l’Agència Nacional és el CTFC, amb el suport del DAAM, i el centre de formació de Catalunya és el Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura.

EFESC ha desenvolupat uns estàndards modulars de formació i un examen que acredita les competències dels usuaris de motoserra a tot Europa amb els següents objectius :

• Reduir els accidents i les morts.
• Reduir els costos econòmics i personals associats relacionats amb accidents.
• Millorar i potenciar les habilitats i l’eficiència de l’operador de motoserra en el lloc de treball.
• Millorar la mobilitat de l’operador de motoserra i l’ocupació a Europa.
• Millorar i ampliar l’oferta de formació professional existent i les normes d’avaluació.
• Fomentar la formació contínua i el desenvolupament professional continu.

Els estàndards de EFESC han quedat definits en 4 nivells :

ECC 1: Manteniment de la motoserra i tècniques de trossejament.
ECC 2: Tècniques bàsiques de tala d’ arbres (arbres petits).
ECC 3: Tècniques avançades de tala d’ arbres (arbres mitjans i grans).
ECC 4: Tècniques per a arbres arrencats pel vent i danyats.

Comparteix-me:

El saló B-Travel 2025 marca la ruta per a un turisme més sostenible i de qualitat

B-Travel, el saló de turisme organitzat per Fira de Barcelona, tanca una edició marcada pel foment i promoció d’un turisme més sostenible i de qualitat després de tres dies de...

L’orina humana, un recurs valuós com a fertilitzant per a l’agricultura urbana sostenible

La reutilització de l’orina humana permetria produir fertilitzants sostenibles per a l’agricultura urbana, amb importants beneficis ambientals. Això conclou un estudi fet per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de...

Vic acollirà una nova edició del Congrés BIT 

Aquesta 4a edició del Congrés BIT, que es celebra el 8 i 9 d'abril a la capital d'Osona, posa el focus en la valorització dels serveis ecosistèmics com a eina...