[foto]
“El biometà és car, molt car, però és barat perquè tot i que produir-lo costa més diners que el GNL alhora és barat perquè no contamina” i ha advertit que “fins que no es compensi d’alguna manera a aquells que no contaminen és complicat poder-ho implantar als vaixells”. Per la seva part Soneira ha reconegut que “avui en dia l’ús del biometà no compensa a les companyies
perquè és una tecnologia que requereix inversions addicionals, tot i que té uns grans avantatges, ja que es descarbonitza l’economia i es contribueix a eliminar uns residus que si no ho fas tens un problema” i igual que el president de Baleària, demana la col·laboració dels organismes públics “per ajudar a aquells que fan servir combustible que no deixen empremta de carboni i es penalitzi a aquelles que usen fuel”.
Malgrat que l’ús del biometà no serà habitual, Utor ha remarcat que “és una primera experiència que fem de la mà d’un important soci i marca una nova fita en el camí que ens hem marcat cap a la descarbonització a l’horitzó del 2050” i ha afegit que “encara que actualment és un combustible escàs esperem que aviat pugui ser accessible, tant en volum com en competitivitat”.
Ús del GNL
L’Eleanor Roosevelt és el primer fast ferri del món dotat amb motors duals de gas natural liquat (GNL). Es va estrenar a principis de maig i opera la ruta Dénia-Eivissa-Palma fent servir GNL. “Amb els motors duals ens permet utilitzar GNL i dièsel perquè tot i que som un país pioner, amb set plantes de GNL, no sempre es pot garantir el seu subministrament”, ha advertit el president de Baleària qui ha assegurat que l’ús de combustibles alternatius i menys contaminants no comportarà un increment del preu del bitllet “perquè no podem castigar al client”.
La naviliera és pionera en l’ús de GNL i en els darrers anys ha invertit 380 milions d’euros en la compra de 9 ferris a gas natural, “un combustible que redueix les emissions a l’atmosfera”, ha recordat Utor.