El decret llei aprovat aquest dijous conté mesures de suport en àmbits en què estan implicats sis ministeris. A Catalunya, Unió de Pagesos considera insuficients els ajuts i ha anunciat que continuarà amb el calendari de mobilitzacions. En aquest sentit, el sindicat manté la tractorada convocada de Catalunya a Saragossa el proper dimarts 16 de maig per exigir transparència i assumpció de responsabilitats a l’Administració General de l’Estat
Des de l’inici de l’any hidrològic, l’octubre del 2022, fins ara, el valor mitjà de les precipitacions a Espanya ha estat un 27,5 % inferior a la mitjana d’aquest període,
El govern espanyol va aprovar ahir ajudes directes per valor de 784 milions d’eurs per a donar suport a pagesos i ramaders davant l’actual sequera. Mitjançant un decret llei, es preveuen mesures en àmbits fiscal, financer, sociolaboral per donar resposta a les pèrdues que està registrant el sector per la falta d’aigua. L’executiu va defensar que es tracta d’un paquet d’ajudes “sense precedents” i el ministre d’Agricultura, Luis Planas, va assegurar que prioritzaran el “diàleg” amb els afectats així com amb els governs de les comunitats on la sequera té més incidència.
Els 784,2 MEUR inclouen 10 mesures que pretenen “assegurar la continuïtat del sector agrícola” en l’actual context de sequera i crisi climàtica. De les ajudes directes, 355 milions seran per als sectors ramaders càrnic i lleter, 276,7 milions per a l’agricultura i 5 milions per a l’apicultura
El decret amplia la subvenció a les assegurances agrícoles ja contractes per cobrir fins al 70% del cost de la pòlissa de l’assegurança per sequera en els cultius de secà. També es preveuen mesures de flexibilitat en l’aplicació de la nova PAC com l’ampliació fins al 30 de juny del termini de presentació de sol·licituds d’ajudes. Aquesta subvenció s’aplica a les pòlisses ja contractades que incloguin la cobertura per risc de sequera en els cultius de secà d’herbacis extensius, oliverar, raïm de vinificació, ametller, avellaner, kiwi, aranyoner, alfals, remolatxa sucrera i panís farratger. En total, la línia de suport a la contractació d’assegurances agràries del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació ascendirà el 2023 a més de 358 milions d’euros.
Quant a l’aplicació de la nova Política Agraria Común, la PAC, el MAPA establirà els criteris perquè les autoritats puguin flexibilitzar determinats requisits dels ajuts directes per la sequera.Queda ampliat fins el proper 30 de juny el termini per a la presentació de les sol·licituds de la PAC perquè els agricultors disposin de més temps per decidir sobre els seus cultius. El Fons Espanyol de Garantia Agrària (FEGA) ha elaborat una circular que serà remesa per a la seua consulta i que recull els requisits de condicionalitat reforçada, ecorègims i ajuts associats per als quals es pot aplicar la causa de força d’ofici amb motiu de la sequera. Així, a les zones afectades, serà possible reduir els dies de pasturatge i la càrrega ramadera requerits en els ecorègims de pasturatge extensiu, o incrementar la superfície de guaret. L’entrada en vigor del quadern digital d’explotació també s’ajorna a l’1 de gener de 2024 i a l’1 de gener de 2025 la incorporació de tota la informació obligatòria, segons el tipus d’explotació.
Per ajudar als regants que aquest 2023 pateixen una reducció de la dotació d’aigua, l’Estat aplicarà una exempció del cànon de regulació i a la tarifa d’utilització de l’aigua. Aquesta exempció serà del 50% si la davallada de la dotació és del 40 al 60% i del 100% si se supera aquest 60%
Els principals sindicats agraris del país veuen amb bons ulls la “voluntat” del govern espanyol d’indemnitzar els pagesos afectats per la sequera, però insisteixen en demanar una resposta “contundent” i “més ràpida que doni seguretat als productors, sobretot als de fruita dolça, a l’hora de decidir si han de renunciar a la producció d’enguany o no. “El pagès ha de saber avui si tindrà indemnitzacions i no d’aquí dos mesos”, va afirmar ahir el responsable de regadius d’Unió de Pagesos (UP), Jaume Pedrós, després de la reunió que sindicats, Afrucat, FCAC i les comunitats de regants dels Canals d’Urgell i del Segarra-Garrigues han mantingut amb el secretari general del Ministeri d’Agricultura, Fernando Miranda.
Sobre el paquet d’ajuts, van demanar que s’atorguin amb urgència i que es deixi la porta oberta a la possibilitat d’augmentar la xifra dels 276 milions ja que si al final s’acaba perdent la producció dels fruiters, faran falta “molts més diners”, va dir el president d’Asaja Lleida, Pere Roqué.El sindicat Unió de Pagesos va exigir una “resposta més ràpida” a l’Estat perquè el pagès, asseguren, no es pot esperar. Des de JARC, el seu president, Joan Carles Massot, va valorar la “voluntat” del govern espanyol d’indemnitzar el sector, però ha demanat “un missatge contundent” perquè els productors, sobretot de fruita dolça, puguin decidir si renuncien a la producció d’enguany o no.
El president dels regants dels canals d’Urgell, Amadeu Ros, va lamentar que a la trobada no s’hagin concretat els ajuts en profunditat i ha admès que hauria volgut “coses més clares”. El president del canal Segarra-Garrigues, Josep Maria Jové, també va valorar els ajuts, tot i que va remarcar que “amb una mica d’aigua”, les collites que depenen del canal es podrien salvar. Des de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) van assegurar que les mesures són “insuficients”.
355 milions d’euros en ajuts directes als ramaders de carn i llet, un dels sectors més afectats per la falta de palla i farratge a causa de la sequera
El decret aprovat estableix uns ajuts de 100 euros per vaca i 15 per ovella i cabra de carn, i de 40 euros per vaca i 10 euros per ovella i cabra de llet, segons ha precisat el Ministeri en un comunicat. El ministre ha anunciat, a més, 5 milions d’euros d’ajuda complementària per a l’apicultura, especialment sensible a la calor, que afecta la biodiversitat i la pol·linització. A més, es crea un fons d’ajuts de 276,7 milions per a l’agricultura, la qual cosa permet al departament adoptar mesures de suport en diàleg amb les comunitats autònomes i les organitzacions agràries, ha indicat Planas. El ministre ha dit que les mesures pretenen assegurar la continuïtat productiva del sector primari, que és “fonamental” per a proveir d’aliments a la ciutadania i “important” per a l’evolució dels preus en l’alimentació. Ha defensat la necessitat d’alleujar les càrregues dels agricultors i ramaders en l’actual situació de sequera, malgrat que ha disminuït la pressió de l’alça dels insummes, especialment de pinsos i fertilitzants.
El decret també fixa l’exempció del pagament de l’Impost de Béns Immobles (IBI) per a les propietats dels titulars d’explotacions que hagin tingut el 2023 una caiguda del rendiment d’almenys un 20 % en zones amb limitacions naturals o un 30 % en la resta
S’amplia en 20 milions d’euros la dotació per a la bonificació de crèdits d’una línia de crèdits ICO-MAPA-Saeca i en 3 milions els avals de la Sociedad Anónima Estatal de Caució Agrària (Saeca), necessaris per a l’obtenció d’aquests préstecs. Planas ha esmentat igualment l’aprovació d’un ajornament en el pagament de les quotes de la Seguretat Social i la prolongació fins el proper 31 de desembre de la reducció a 10 del nombre de peonades per accedir al subsidi agrari a Andalusia i Extremadura.
Pel que fa a quan arribaran els ajuts aprovats ahir pel govern espanyol, la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha explicat aquest divendres al matí a Catalunya Ràdio que “els ajuts als agricultors per la sequera arribaran amb la màxima agilitat després d’escoltar Catalunya i Andalusia, les administracions més afectades”