Airbus prova un ala per reduir les emisions de CO2

La tecnologia d'ala laminar BLADE, fabricada per un consorci europeu liderado per Airbus amb la col·laboració de la empresa catalana Aritex i el centre tecnològicc Eurecat, permetrà reballar a la mitat la fricció alar en nous models d'avió i reduir les emisions de diòxid de carboni en un 5 per cent, segons es desprèn dels resultats de les primeres proves de vol realitzades..

[foto] 

Aritex i Eurecat han desenvolupat les plantilles, utillatges i accessoris necessaris pel desmuntatge de les ales originals de l’Airbus A340 que s’ha utilitzat com a laboratori de vol, així com també els components per instal·lar  les ales de fluxe laminar per fer les proves de vol. El desenvolupament ha inclòs des de la fase conceptual fins a l’entrega.

El director de Mercat Aeronàutic d’Eurecat, Ángel Lagraña, explica que Aritex i el centro tecnològic “han dissenyat i portat a terme processos eficients per acoplar i desacoplarr les ales de fluxe lamilar del demostrador”. L’ala laminar és una tecnologia que “confereix un disseny més aerodinàmic a l’estructura de les ales que redueix la fricció a la meitat i pot millorar la petxada ambiental, el consum de combustible i l’autonomia de futurs models”.

Lagraña destaca que “els avantages de l’ala laminar es coneixen des de fa dècades, però no s’havien pogut aplicar a l’aviació comercial fins ara per manca d’una tecnologia adequada”. En aquest sentit, les proves de vol, que s’allargaran durant els propers mesos, han de permetre “calcular les toleràncies de l’estructura laminar en diferents situacions, mitjançant mètodes innovadors com sensors repartits per tota l’ala i càmeres infrarroges”, afageix.

La directora de Tecnología i Transferència d’Eurecat, Myriam García-Berro, destaca que el projecte BLADE “aporta a Eurecat experiència i visió en tecnologia innovadora en el sector aeronàutic i obre la porta a participar en projectes de gran envergadura que des de Catalunya poden transformar la industria aeroespacial per fer-la més eficient, competitiva i sostenible”  

La tecnologia BLADE, que se emmarca en la iniciativa Clean Sky de la Comisió Europea per millorar l’eficiència del transport aèri, ha esta premiat en la categoría de tecnologia comercial als premis Aviation Week Laureate Awards, els guardons de referència en el sector de la innovació aeroespacial. En el projecte participen 21 socis europeus, entre els que hi ha Eurecat (membre de Tecnio), que s’ha fet càrrec de varis processos i tecnologies per a l’ensamblatge del demostrador a la línia de muntatge final a la ciutat francesa de Tarbes.


 

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...