[foto]
El pla inclou actuacions de reposició i de millora per garantir el correcte funcionament de les 7 macro-depuradores i altres infraestructures de sanejament que donen servei a més de 6 milions d’habitants equivalents (càlcul de la població censada amb les activitats econòmiques) a la regió metropolitana.
Què comportarà a la pràctica, doncs?
– L’actualització tecnològica de les depuradores, com són el tractament de reducció de nutrients i la implementació de la digestió de fangs a Montcada o la reposició de membranes de Gavà.
– La connexió al sistema de sanejament metropolità de petits nuclis i urbanitzacions, entre els quals hi ha nuclis de Cervelló, Collserola i Castellbisbal.
– Actuacions sobre els focus d’olors que originen aquestes infraestructures a la zona del Fòrum, a la Zona Franca i al sistema Gavà –Viladecans.
– La posada al dia dels col·lectors que recullen les aigües del clavegueram municipal per portar-les a les depuradores. Destaca el cas del col·lector de Morrot.
– Actuacions en els sobreeixidors del sistema per adaptar-los a la normativa ambiental vigent.
El vicepresident de l’Àrea de Medi Ambient de l’AMB, Eloi Badia, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, van presentar el pla quinquenal d’inversions en sanejament a principis de mes, un projecte que multiplica per 10 les aportacions realitzades fins ara per la Generalitat. En aquest sentit, Més del 50% del total previst (prop de 78 milions d’euros) es destinaran a reposició i millores de les depuradores existents, mentre que el pressupost restant seran noves mesures, d’acord amb el que es preveu a la planificació hidrològica vigent (2016-2021). La resta es preveu recollir-les en el 3r cicle de la planificació hidrològica, que està elaborant l’Agència Catalana de l’Aigua per al període 2022-2027, d’acord amb els escenaris de planificació previstos per la Directiva marc de l’aigua (DMA).