Agricultura impulsa una estratègia integral per gestionar les dejeccions ramaderes

Una nova guia adreçada a ramaders i tècnics amb diferents opcions de tractament de les dejeccions, vol ajudar al sector en l?aplicació d?aquest model de gestió integral fonamental per garantir la sostenibilitat del sector ramader.

La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha presentat avui a Vic una nova Guia de les tecnologies de tractament de les dejeccions ramaderes, una publicació que s’emmarca en una campanya informativa que té com objectiu donar un nou impuls a l’estratègia integral de gestió de les dejeccions ramaderes.

Aquesta nova Guia, dirigida prioritàriament al ramader i al tècnic que treballa pel sector ramader, vol oferir informació clara i entenedora sobre els sistemes de tractament en les explotacions que es consideren com a consolidats, per què la puguin utilitzar com una eina a l’hora de decidir i gestionar el sistema de tractament a instal·lar a la seva explotació ramadera.

La Generalitat de Catalunya va publicar la primera Guia de tractaments de les dejeccions ramaderes fa més de 15 anys, l’any 2004. Aquella primera Guia va ser pionera a l’hora d’oferir una visió àmplia i concisa del ventall de tecnologies de tractament disponibles, però l’evolució dels darrers anys ha fet aconsellable l’actualització i adaptació d’aquesta publicació a les circumstàncies específiques de Catalunya.

Per aquest motiu, el Departament va crear l’any 2017 el Grup d’Experts de Tractament de Dejeccions Ramaderes, format per professionals reconeguts procedents de diferents institucions, amb l’objectiu d’analitzar les diverses opcions tecnològiques seguint criteris independents basats en el mètode científic, i donar suport tant a l’Administració com al sector pel que fa a les actuacions en sistemes de tractament.

El resultat ha estat aquesta Guia, que constitueix una peça bàsica i sòlida en el canvi per a que els ramaders puguin adoptar, sobre una base tècnica adequada, els sistemes de tractament necessaris a les explotacions ramaderes per tal que aquestes puguin ser sostenibles. La publicació ofereix informació tècnica i econòmica actualitzada dels sistemes de tractament que funcionen en els diferents indrets.

Un nombre significatiu d’explotacions ja han adoptat alguns dels sistemes descrits a la Guia, models que també s’han implantat en altres regions ramaderes d’Europa.

Així, la consellera Jordà ha insistit en el fet que les dejeccions deixin de ser considerades un “residu” per a passar a ser un “recurs”. I ha recordat que per aconseguir-ho, l’estratègia té tres grans línies d’actuació: la millora en la gestió de les dejeccions a nivell d’explotació (en origen); la innovació en les aplicacions als sòls i en el tractament de les dejeccions (sistemes de tractament), i el control i seguiment d’aquestes aplicacions (traçabilitat).

En aquest sentit, “l’aposta del Departament d’Agricultura és ferma, per això vam impulsar amb determinació el Decret aprovat l’any 2019 que regula tota una estratègia de gestió integral de les dejeccions ramaderes que té com a objectiu assegurar la qualitat dels sòls i de les aigües subterrànies del país, a la vegada que es garanteix la viabilitat i la sostenibilitat de les explotacions ramaderes i del sector carni català”, ha afirmat la consellera”.

La titular d’Agricultura ha dit que espera que “la Guia contribueixi a fer evident la importància que realment tenen els tractaments de les dejeccions ramaderes per garantir la sostenibilitat del sector ramader, per valoritzar les dejeccions ramaderes i poder exportar nutrients fora de les zones amb més alta càrrega ramadera”.

La Guia ha estat redactada per l’equip del Departament d’Agricultura i del Programa de Gestió Integral de Residus Orgànics de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària, i revisada pel Grup d’Experts de Tractament de Dejeccions Ramaderes. A més, pretén ser un document obert, que es pugui anar actualitzant a mesura que s’obtingui més informació i experiència en la gestió i tractament de les dejeccions ramaderes.

Posar a disposició del sector aquesta informació ajudarà al desplegament del Decret 153/2019 que planteja la necessitat de tractar i exportar nutrients.

Podeu consultar la Guia en el següent enllaç: https://bit.ly/3nkCOMw

El sector en dades

Segons el darrer Informe de la indústria, la distribució i el consum agroalimentaris a Catalunya (DARP 2018), la producció càrnia és el principal sector de la indústria agroalimentària a Catalunya. Genera un volum de negoci de 9.243 milions d’euros i 35.400 llocs de treball, xifres que representen un 7% de la facturació i de l’ocupació total de la indústria catalana.

També cal destacar que el sector carni és el major exportador i principal responsable de la millora de la balança comercial de la indústria agroalimentària, de la qual concentra el 39,6% de les exportacions. D’altra banda, la indústria càrnia i la producció ramadera associada destaquen per una distribució al territori força descentralitzada, amb un gran pes en determinades àrees rurals que contribueix al manteniment de l’equilibri territorial.

Al darrera d’aquestes dades hi ha un model de producció intensiu de ramaderia industrial, basat principalment en la integració, i que destaca per una gran eficiència de producció, però que també genera una sèrie d’impactes ambientals, que cal tenir presents i cal abordar per tal de minimitzar-los, i això s’està treballant des de la cogovernança mitjançant treball conjunt del sector, investigadors i administració per avançar vers un model de bioeconomia circular i per a consolidar l’estratègia integral de la gestió de les dejeccions ramaderes i de la fertilització. 

Val a dir que a Catalunya hi ha aproximadament uns 7,9 milions de porcs, 637.000 caps de boví i 44,6 milions d’aus (DARP, 2020) que cada any generen unes 9,4 milions de tones de purins i 2,8 milions de tones de fems i gallinasses.

Comparteix-me:

La temperatura mitjana del 2024 supera l’escalfament d’1´5ºC respecte l’època preindustrial

En plena crisi pels incendis de Los Àngeles, als EEUU, el programa europeu Copernicus confirma que el 20024 ha estat l'any més càlid des que hi ha registres...

El Centre en Resiliència Climàtica i la plataforma Nactiva s’uneixen per treballar en la regeneració del Delta de l’Ebre

La plataforma col·lectiva per a la protecció i regeneració del capital natural al Mediterrani Nactiva i el Centre en Resiliència Climàtica han segellat una aliança estratègica per posar en marxa...

Els ajuts als ramats es mantindran durant quatre anys per afavorir l’acció de la pastura en una mateixa zona

Per primera vegada, els ajuts als ramats per mantenir el sotabosc, reduir el risc d'incendis i afavorir les pastures, seran per un període de quatre anys consecutius, a fi de...