Voluntariat de SeoBirdlife col·labora en la lluita contra el cargol poma

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i SEO/ BirdLife han arribat a un acord per tal que voluntaris d'aquesta organització col·laborin en les tasques que desenvolupa el Departament en la lluita contra la plaga del cargol poma.

El director general de Desenvolupament Rural i coordinador de l’estratègia contra el cargol poma, Jordi Sala, i el responsable de l’Oficina tècnica de SEO/BirdLife al Delta de l’Ebre, Ignasi Ripoll, acompanyats del director dels serveis territorials d’Agricultura a les Terres de l’Ebre, Pere Vidal, del director del Parc natural del Delta de l’Ebre, Francesc Vidal, i del personal tècnic de Forestal Catalana que està desenvolupant les actuacions vinculades al cargol poma, han informat avui sobre l’acord i les tasques que es derivaran d’aquesta col·laboració.

Donada la necessitat d’efectius per combatre al caragol poma atès que s’ha detectat la presència d’individus en algunes zones de l’hemidelta dret, el Departament ha acordat una col·laboració amb SEO-Birdlife per que a través dels voluntaris d’aquesta organització es puguin realitzar actuacions de retirada manual d’exemplar adults del cargol i també de postes.

El director general de Desenvolupament Rural i coordinador de l’estratègia del Dept. d’Agricultura contra la plaga, Jordi Sala, ha remarcat la “necessitat d’implicar tots els agents que intervenen al Delta (administracions, arrossaires, entitats ambientalistes i societat civil en general) i de potenciar la suma de sinergies i la col·laboració en tot el que fa referència a la preservació dels espais naturals i de la seva biodiversitat davant la afectació de la plaga”.

Així mateix, ha informat de “petició oficial que ha fet el conseller d’Agricultura, Josep Maria Pelegrí, al ministre Arias Cañete per tal que vingui a visitar el Delta i a conèixer de prop l’impacte de la plaga i perquè exigeixi el compromís a Europa per a que es reconegui la plaga que pot posar en risc el Delta i la seva biodiversitat, i que s’aportin més recursos de l’Estat i de la UE per combatre-la”.

Fins avui s’han invertit ja més de 4 milions d’euros en l’estratègia del lluita contra el cargol poma.

Ignasi Ripoll, responsable de l’Oficina de SEO/BirdLife al Delta ha destacat que la contenció de la plaga del caragol poma o maçana constitueix un important objectiu de conservació a mitjà i llarg termini de la biodiversitat al Parc Natural del Delta de l’Ebre i tots els aiguamolls europeus, i l’ús de voluntariat ambiental, tècnicament dirigit, una eina molt efectiva. Per això la intenció de SEO/BirdLife és de continuar aquesta col·laboració amb el Departament d’Agricultura i Medi Ambient i amb Forestal Catalana, proporcionant i organitzant voluntariat per a la realització d’aquestes operacions de protecció dels espais naturals, les seves espècies, i la protecció del cultiu de l’arròs, tan necessari per a mantenir l’equilibri actual i la qualitat de les aigües del Delta”.

Ignasi Ripoll: “El fet que el delta de l’Ebre pugui convertir-se en la porta d’entrada d’aquesta espècie a Europa obliga a responsabilitzar-se de la seva eradicació i contenció més enllà de l’àmbit local,i exigeix la col·laboració immediata de totes les administracions, atès que el caragol poma es considera entre les 100 espècies introduïdes més pernicioses del planeta. Es demana tant a la Unió Europea com al govern espanyol una sensibilitat especial en aquest tema”.

Aquesta col·laboració es mantindrà (com a mínim), fins a final d’any, i consistirà en el desenvolupament de diferents tasques imprescindibles per la lluita contra la plaga:
Prospecció intensiva de la xarxa de drenatges per a la localització de nuclis de caragol poma
Recollida manual de caragols en nuclis que es trobin
Suport a les tasques de salvament de fauna sèssil (uniònids, Melanopsis; espècies protegides) en espais on és previst realitzar tractaments químics (amb saponines)
SEO BirdLife forma part de la comissió de seguiment del cargol poma on es decideix entre d’altres coses el pla d’acció en la lluita del cargol i també ha col·laborat en el passat amb el Dept., bàsicament fent recollides manuals en canals surgents on no n’hi havia altres possibilitats d’actuació.

El cargol poma o maçana (Pomacea insularum) és una espècie invasora de cargol aquàtic molt voraç, present al Delta des del 2009 i que amenaça la biodiversitat i els espais d’aigua dolça naturals i agrícoles del Delta de l’Ebre, on causa veritables desequilibris naturals i destrucció del cultiu a l’arrossar per ingestió de la llavor sembrada i de les petites plantes d’arròs.

Comparteix-me:

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...