Activat el protocol per contaminació atmosfèrica a l’àrea de Barcelona

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha activat el protocol de contaminació atmosfèrica per raons mediambientals a l'àrea de Barcelona, a la zona de qualitat de l'aire 1, que comprèn els municipis de Badalona, Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Santa Coloma de Gramenet, Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Molins de Rei, el Prat de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Just Desvern, Sant Vicenç dels Horts i Viladecans. La mesura s'ha pres arran d'un episodi ambiental que dificulta la dispersió del contaminant diòxid de nitrogen (NO2) a l'atmosfera, una contaminació provocada principalment pel trànsit de vehicles. Es preveu que l'episodi finalitzi el proper divendres, atès que les emissions generades per la mobilitat quotidiana en el trànsit urbà, interurbà i l'activitat industrial es reduiran considerablement coincidint amb els dies festius.

La mesura s’ha pres per un episodi ambiental que dificulta la dispersió del contaminant diòxid de nitrogen (NO2)

Consells d’autoprotecció: No feu esforços físics prolongats a l’aire lliure.

Eviteu consumir tabac.

Reduïu l’estona que passeu en espais a l’aire lliure.

Consells per reduir els nivells de contaminació:

Eviteu els desplaçaments innecessaris amb vehicle motoritzat.

Utilitzeu el transport públic o el mitjà de transport menys contaminant.

Grups de població especialment sensibles

Els nadons i els nens són el grup amb major risc a l’exposició, especialment els nens quan són a l’aire lliure fent activitats físiques.

També qualsevol adult que faci activitats físiques prolongades a l’exterior.

Les persones amb malalties respiratòries com asma o bronquitis crònica.

Les persones amb malalties cardiovasculars.

La gent gran.

Episodi ambiental de contaminació
Un episodi ambiental de contaminació s’iniciarà per motius ambientals quan es donin una sèrie de condicions meteorològiques adverses, que generalment serà per la presència d’un anticiclò de subcidència, i quan s’hagi superat en un nombre determinat d’estacions que integren la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de Catalunya (XVPCA) el valor límit horari de 200 µg/m3 pel diòxid de nitrogen, o excepcionalment quan una altre situació ho requereixi.
Cal tenir en compte que l’activació de l’episodi ambiental de contaminació està motivada exclusivament per criteris ambientals i no sanitaris atès que el valor límit horari de 200 µg/m3 es pot sobrepassar 18 h a l’any per cada punt de mesura i el llindar d’activació abans exposat també està molt lluny del llindar d’alerta de 400 µg/m3 durant 3 hores consecutives, llindar que marca la normativa europea.

Durant els episodis ambientals que dificulten la dispersió de contaminants, es defineixen una sèrie de mesures destinades a reduir les emissions de diòxid de nitrogen i partícules de diàmetre inferior a 10 micres.

Previsió d’un episodi ambiental de contaminació

La modelització de la contaminació atmosfèrica és una eina de gran importància en la predicció i gestió de la qualitat de l’aire. Els sistemes de predicció de qualitat de l’aire permeten disposar amb una antelació de 48 – 72 h dels nivells d’immissió que assoliran els diferents contaminats sobre un determinat territori. Això resulta útil en el cas de previsió d’un episodi ambiental, permetent preveure amb antelació la possible activació de l’episodi ambiental de contaminació, llavors es poden dur a terme mesures adients per tal de reduir les emissions abans no es superin els valors límits establerts a la legislació.

Actualment, la Direcció General de Qualitat de l’Aire disposa de tres sistemes operatius de pronòstic de la qualitat de l’aire, el CALIOPE, del Departament de Ciències de la Terra del Barcelona Supercomputing Center – Centro Nacional de Supercomputación, l’ARAMIS, del Grup de Recerca i Modelització Atmosfèrica Meso i Microescalar del Departament d’Astronomia i Meteorologia de la Universitat de Barcelona i la plataforma SIAM, un sistema integrat de pronòstic de qualitat de l’aire i alertes desenvolupat per l’empresa METEOSIM.

Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire horitzó 2015
La redacció del Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire horitzó 2015 té com a objectiu assolir els nivells de qualitat de l’aire per a les partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) i el diòxid de nitrogen (NO2) als nivells que determina la legislació europea.

Per rebaixar els nivells de contaminació atmosfèrica local, s’ha d’actuar sobre els focus emissors de les zones afectades que amb caràcter general i arreu del món coincideixen amb aglomeracions urbanes econòmicament dinàmiques.

El Pla d’actuació per a la millora de la qualitat de l’aire horitzó 2015 preveu actuacions ambientals addicionals per a aquestes situacions, les quals s’anomenen situacions d’episodi ambiental de contaminació. L’activació d’aquests episodis es formularà per a uns nivells de qualitat de l’aire molt llunyans dels nivells que podrien generar un risc per a la salut i, per tant, la seva activació no requerirà mesures sanitàries addicionals a les habituals.

 

Comparteix-me:

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...