Acord per reduir la contaminació atmosfèrica

La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, associació de municipis compromesos amb el medi ambient per avançar cap a un desenvolupament sostenible, ha aprovat per unanimitat un acord per a la millora de la qualitat de l'aire. En virtut d'aquest acord, els municipis es comprometen a aprovar plans locals de la qualitat de l'aire, amb concordança amb les mesures que es detallin en el proper Plan Nacional de Calidad del Aire del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, i en el Pla d'actuació per a la Millora de la Qualitat de l'Aire a Catalunya 2011-2015. Els plans locals poden establir accions com l'impuls a mesures de fiscalitat ambiental local a través de la modificació de l'impost de circulació en funció de les emissions d'òxids de nitrogen i de partícules, a més del CO2, o el foment de la instal·lació d'infraestructures de recàrrega de vehicles de gas i l'extensió de la xarxa de recàrrega de vehicles elèctrics. L'acord també insta la Comissió Europea, el Govern de l'Estat i la Generalitat a impulsar mesures de limitació dels carburants que produeixen alts nivells de contaminants i a tenir en compte les ciutats i pobles en el procés per definir una nova estratègia i elaborar propostes per millorar la qualitat de l'aire.

La directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, que ha rebut el document durant l’Assemblea de la Xarxa, ha destacat la importància d’aquest acord, ja que entre els signants hi figuren la gran majoria de municipis que formen part de la zona de protecció especial per a la protecció de l’ambient atmosfèric de l’àrea metropolitana de Barcelona. Aquests municipis han estat treballant intensament el document amb la Direcció General de Qualitat Ambiental, del Departament de Territori i Sostenibilitat, i la Diputació de Barcelona.

El Departament de Territori i Sostenibilitat Sostenibilitat s’ha incorporat a la Xarxa com a membre observador. Més informació sobre qualitat de l’aire a l’aparador virtual: Fem aire més net.

El president de la Xarxa i diputat d’Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, Joan Puigdollers, i la directora general de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya, Assumpta Farran, han fet la presentació i han donat la benvinguda als nous membres de la Xarxa

La Generalitat, les diputacions de Lleida, Girona i Tarragona i el Govern andorrà, s’adhereixen a la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat
Les diputacions de Girona, Tarragona i Lleida, com a membres de ple dret, i el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i el Govern d’Andorra, com a membres observadors; s’han incorporat avui a la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, en el marc de la 13a Assemblea General de la Xarxa que s’ha celebrat aquest matí al Parc Científic i Tecnològic Agroalimentari de Lleida. Puigdollers ha destacat que «amb aquestes incorporacions queda clara la vocació territorial d’àmbit català de la Xarxa i l’esforç municipalista pels temes mediambientals».

L’Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitattambé ha aprovat l’informe de gestió de les activitats generals de la Xarxa, entre les quals destaca una proposta sobre la millora de la qualitat de l’aire a les ciutats i pobles sota el lema ‘Per un aire més net’. Segons el document aprovat, la reducció dels nivells de les partícules en suspensió de l’aire representaria un increment en l’esperança de vida.

En aquest sentit, els membres de la Xarxa s’han compromès a impulsar mesures de fiscalitat ambiental local a través de la modificació de l’impost de circulació en funció de les emissions de NO2, partícules i CO2. També es comprometen, entre d’altres mesures, a aprovar els Plans Locals de la Qualitat de l’Aire o incorporar els criteris de millora de qualitat de l’aire als respectius Plans de Mobilitat i d’Energia Sostenible Local.

D’altra banda, l’Assemblea ha aprovat l’anomenada Declaració de Lleida, un document que recull el compromís dels membres de la Xarxa en favor de l’educació ambiental. Així, han acordat potenciar les polítiques d’educació per la sostenibilitat de manera transversal en el mateix àmbit municipal.

El president de la Xarxa, Joan Puigdollers, ha remarcat que tots aquests acords tenen «un efecte directe en l’estalvi econòmic dels ajuntaments», i ha afegit que «els ciutadans també han de contribuir directament, anant a peu o bé en bicicleta en els trajectes curts, o bé amb l’ús del transport públic».

Durant la trobada també s’ha obert un debat sobre el paper que han de tenir els espais periurbans, com a elements de gestió del territori i promoció econòmica local i, en concret, les noves estratègies d’impuls als horts urbans, socials i escolars.

 

Comparteix-me:

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...

BioCultura celebra fins aquest diumenge la 30a edició de la fira a Barcelona

El Palau Sant Jordi de Barcelona acull des d'aquest dijous i fins diumenge la 30a edició de la fira BioCultura, una gran mostra de productes ecològics i consum responsable. ....