Recordem que els únics països que no havien ratificat l’acord, Nicaragüa i Síria, ja l’han ratificat. Per tant, si els EEUU continua desmarcant-se dels Acords de París, tal com apunta que vol fer el seu nou president Donald Trump, els EUA es convertiran en l’únic país que no hi estarà adscrit. El director de l’Oficina del Canvi Climàtic de Catalunya, Salvador Samitier, destaca precisament aquest fet, ja que tot i que a la COP22 Donald Trump ja era presdient dels EEUU, aquesta és la primera cimera en que els EUA està present amb les polítiques actuals de Trump. Samitier també remarca com important les iniciatives que han tingut molts dels Estats, com Califòrnia o Nova York, a favor de les energies netes, malgrat el discurs negacionista de Trump.
[foto]
La conferència de Bonn arriba dos anys després de l’Acord històric de París sobre canvi climàtic i es presenta amb una clara intenció de sumar ciutats, estats, regions, territoris, empreses i societat civil al recolzament dels plans nacionals d’acció climàtica i a favor de no incrementar en més d’1.5ºC la temperatura global planetaria. La intenció és que en aquesta cimera, de caracter marcadament més tècnic que la de París, es decideixi com es porten a la pràctica els compromisos anunciats el 2015 a la capital francesa com una manera de concretar les regles d’aplicació d’aquells acords. Presideix la conferència el Primer Ministre de Fiji, Frank Bainimarama, que és l’estat insular en desenvolupament que pateix els efectes devastadors dels fenòmens meteorològics extrems i que per tant, estan en el rerafons de les negociacions que s’hi estan portant a terme.
La COP23 es presenta amb la voluntat d’avançar en dues àreas clau i interconnectades:
– El treball dels governs en el marc d’implementació de l’Acord de París
– El llençament de noves iniciatives d’acció climàtica a nivell global i l’ampliació d’altres que ja estan en marxa, per part d’altres actors internacionals
Acord de París
Recordem que el 12 de desembre del 2015 se signava a París un acord per tancar la vint-i-unena Conferència de les Parts (COP21) , la cimera en la qual s’asseuen els 195 països signataris de la Convenció Marc de las Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic (CMNUCC).
L’acord marcava com a objectiu principal reduir les emissions com a part del mètode per a la reducció dels gasos d’efecte hivernacle i situar l’escalfament global per sota dels 2 graus l’any 2100, i si és possible, a 1,5 graus, que representaria l’índex de les èpoques preindustrials.
Per primera vegada a la història s’aconseguia un acord universal sobre la problemàtica del canvi climàtic. Aquesta era la part positiva. La part més negativa és que no era un acord vinculant, més allà del compromís que cada país prengui. Com concretar i articular aquests compromisos és el que es pretén fer a Bonn.
La conferència de Bonn compta amb el recolzament organitzatiu i logístic del Govern d’Alemanya, la regió de Renania del Nord-Westfalia i la ciutat de Bonn.