El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural promou, entre el 25 d’abril i l’1 de maig, la cinquena edició de la Setmana Sense Soroll (SSS22). Sota el lema “Abaixem el volum”, la setmana coincideix el 27 d’abril amb la celebració del Dia Internacional de la Sensibilització vers el soroll, i els dies 25 i 26 d’abril amb Congrés Acusticat, esdeveniment bianual de referència del sector acústic a nivell català, que enguany se celebra a Granollers. El soroll, entès com a sons molestos que percep l’oïda, es considera un tipus de contaminació que perjudica la salut de les persones i deteriora la qualitat ambiental del territori.
A través de la Setmana sense soroll, el Departament vol posar en valor les actuacions i accions que permeten millorar la qualitat acústica del nostre entorn. Ja està oberta l’adhesió a la SSS22, on les administracions públiques i altres organitzacions podran implantar mesures permanents de prevenció i control de la contaminació acústica, dins els seus àmbits d’actuació. Al mateix temps s’impulsarà la col·laboració per optimitzar recursos i poder oferir solucions ràpides i eficaces. Totes les activitats es podran consultar en el visor d’Instamaps.
L’Acusticat, a Granollers, obre les activitats de la Setmana Sense Soroll
Durant la SSS, concretament el 25 i el 26 d’abril, se celebrarà a Granollers el quart Congrés de l’Acústica, Acusticat, un esdeveniment biennal nascut l’any 2016 i que fins ara s’ha celebrat a Sabadell, Terrassa i Sant Cugat del Vallès. L’Acusticat –organitzat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, l’Àrea d’Acció Climàtica de la Diputació de Barcelona, amb el suport de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, l’Associació de Consultors Acústics de Catalunya, el Laboratori d’Enginyeria Acústica i Mecànica de la UPC, l’Ajuntament de Sant Cugat del Vallès, l’Ajuntament de Granollers i la col·laboració d’entitats del sector i universitats– és un punt de trobada de referència, multitemàtic i multisectorial, que convida a la reflexió i a l’oferta de solucions per millorar la qualitat acústica i ambiental del nostre territori, i està orientat a les solucions tecnològiques, intangibles i socials.
Altres activitats destacades de la Setmana són el dissabte 30 d’abril i diumenge 1 de maig, el Cosmocaixa de Barcelona organitza un taller familiar per “visualitzar” el so. Sota el títol Quan el Foc Balla, s’oferirà a les famílies diferents experiències per mirar de visualitzar el so i, fins i tot, intentar que el foc balli al ritme de la música.
El 27 d’abril és el Dia Internacional de Conscienciació sobre el soroll, que aquest any té el lema “Protegeix la teva oïda, protegeix la teva salut”. La celebració d’aquest dia pretén conscienciar sobre la necessitat de preservar l’ambient acústic, la bona salut auditiva i sobre les molèsties i efectes perjudicials que el soroll genera i té per a la salut. Aquesta és una iniciativa del Center for Hearing and Communication (CHC), que, l’any 1996, va establir aquest esdeveniment anual per encoratjar la població a reduir el soroll i la contaminació acústica.