90 pel·lícules de 36 països a la 29ena edició de SunCine, el Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient d’aquest novembre a Barcelona

La 29° edició de SUNCINE, el Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient que es celebra entre el 2 i el 8 de novembre a diferents espais de Barcelona com l'Institut Francès, els Cinemes Girona o el CosmoCaixa, convida a marcar un #GOLpelPLANETA i premia amb el Sol d'Or Especial a Olivia Mandle, Helena Gualinga i Carlos Bardem: joventut, activisme i cinema es donen el testimoni i la mà en el Festival. Noranta pel·lícules de 36 països, de tots els continents i amb un gairebé 50% de participació femenina en la realització, aborden els grans temes ambientals del Planeta en un Festival que arribarà a tota Espanya, de manera gratuïta, mitjançant la seva pròpia plataforma APP Festival (s'accedeix des de la web del SUNCINE

La inauguració del Festival va tenir lloc el dimecres 2 de novembre a l’Institut Francès de Barcelona a les 19 h hores, amb el documental Cataclysmes i les projeccions s’allargaran fins el 8 de novembre, dia de la cloenda i de l’entrega del Sol d’Or, màxim guardó del festival, que tindrà lloc al Caixa Fòrum a partir de les 20:30h

Noranta pel·lícules, principalment de gènere documental -llargmetratges i curtmetratges- i d’altres gèneres -animació i ficció- de 36 països (41% d’Europa, 19% d’Amèrica Central i del Sud i 6% d’Amèrica del Nord, 18% del continent asiàtic, 8% d’Oceania i 11% d’Àfrica. Compta una alta participació femenina darrere de les cameres (un 48%) i conformen una selecció realitzada d’entre les més de 2500 produccions presentades a certamen.

Destaquen les ESTRENES EXCLUSIVES fora de competició ó com: “Alick & Albert” amb el Príncep Alberto de Mònaco de protagonista, “La Balena Solitària”, produïda per Leonardo Di Caprio i dirigida per Joshua Zeman, “Rumb al passat”, escrita i protagonitzada per la model i meteoròloga Laura Madrueño i “Helena de Sarayaku”, pel·lícula de Clausura, protagonitzada per Helena Gualinga, coneguda com “la veu de la selva”.

[foto]

“Forest for tuhe trees” una pel.lícula sobre la plantació d’arbres al Canadà i “Lions, bones & butllets” sobre el tràfic de lleons a Sudàfrica han estat els films que s’han pogut veure el dissabte 5 de novembre al SuncineFest

Secció Oficial: 12 llargmetratges competeixen pel Sol d’Or, l'”Oscar” del cinema ambiental

12 llargmetratges dels 17 seleccionats per a la Secció Oficial del Festival, competeixen pel màxim guardó de la història del cinema ambiental (des de 1993): el Sol d’Or El Festival obre la seva 29a. Edició, com cada any, en la seva Seu de l’Institut Francès de Barcelona, amb un espectacular documental: “Cataclismes, Desastres Naturals, Mega Reguladors” I contínua cada dia, a partir de les 19 h als Cinemes Girona prenent el pols al planeta i abordant els temes i circumstàncies ambientals de major actualitat com: el canvi climàtic, els residus i contaminació d’erms, rius i mars, activisme i política, economia i salut, energies netes i renovables, protecció de la fauna i conservació animal, sostenibilitat i drets humans.

Loneliest whale
El documental produït per Leonardo Di Caprio
 que s’ha pogut veure aquest dijous narra una expedició cinematogràfica per trobar l’anomenada balena dels 52 hertz que els científics creuen que ha passat tota la vida en solitud cantant a una freqüència diferent de la de qualsevol altra balena. Un viatge que parla i mostra la relació dels humans amb els oceans i amb els animals que l’habiten, però també entre els propis humans com habitants del planeta..

Anwar
Un dels films que s’ha pogut veure aquest divendres a la Secció Oficial del @suncinefest és el documental #anwar, dirigit per Rosa García Loire, que segueix l’expedició #senseresidus i #petjadazero liderada per l’alpinista basc @alextxikon al #manaslu al #nepal, i la instal·lació de #plaquesfotovoltaiques a zones remotes d’ #asia i d’@africa com #hospitals i #escolesrurals, en una tasca solidària guiada per la Fundació @ekifundacion.

[foto]

A banda de mostrar aquesta tasca solidària, el documental llança el missatge que si es pot fer una expedició hivernal al Mamadou, de #petjadazero, amb #plaquessolars que carreguen totes les #bateries necessàries de l’expedició en ple hivern i poca llum solar a causa del mal temps, més es pot generar #energia amb el sistema de #plaquessolars a indrets remots del #planeta més assoleiats i evitar la contaminació que genera la generació d’#energia amb #combustiblesfossils.

“Páramos. El país de las nieblas” i “La sende del pastor”
Altres fins que s’han pogut veure aquest divendres a la secció oficial del @suncinefest són “Paramos. El país de l’as nieblas” dirigit per Carlos Rincón Kalú @docukalu i Alejandro Calderón González que mostra la bellesa i l’explotació dels #paramos colombians, i “La sende del pastor” de @silvia_pradas, una reflexió sobre l’ofici de #pastor i l’estil de vida que requereix preservar aquest ofici mil.lenari que sembla no tenir cabuda en l’evolució de la societat actual

18 documentals opten al Premi Mirades WWF

Una altra de les Seccions competitives del Festival, és la Secció Mirades, amb 18 documentals internacionals de fins a una hora de durada, de filmografies molt variades que opten pel Premi WWF. Diversitat de temàtiques i de països, es donen cita en aquesta secció per a oferir una mirada global del nostre planeta des d’una perspectiva humana. “Històries humanes de com, viuen i s’enfronten a diferents situacions soci ambientals, els seus reptes, desafiaments i experiències que ens inspiren a un canvi i com hem de revertir-les si volem assegurar el nostre futur”, comenta Jaume Gil, director del Festival.

13 països dels cinc continents ens ofereixen en aquesta secció, la seva realitat per a prendre consciència que hem de començar a actuar abans que sigui massa tarda. La Secció Mirades, està disponible per a tota Espanya a través de la plataforma del Festival, i també podrà veure’s en Betevé, la televisió de Barcelona, en programes diaris de “prime time” d’aquesta cadena

Secció Monarca: pol·linitzant i sensibilitzant consciències

Enguany SUNCINE estrena la Secció Monarca, inspirada en les papallones Monarques, molt importants per a l’ecosistema, perquè indiquen la salut del medi ambient. A través de la migració, les papallones Monarques mouen el pol·len de les plantes amb flors, promovent així la diversitat genètica de les plantes. L’objectiu d’aquesta Secció és, com fan les monarques, pol·linitzar consciències, mitjançant el cinema curtmetratge, a través de 50 produccions entre documentals curts i animacions de no més de 20 minuts de durada, per a poder arribar a un públic jove i familiar. “

La Secció Monarca es pot veure exclusivament en l’aplicació APP del Festival, ja que en ser produccions curtes, són ideals per a veure-les en qualsevol moment i lloc i despertar el sentit crític en els joves. 

Sol d’Or Especial del Festival: joventut, activisme i cinema es donen el testimoni i la mà en el SUNCINE

En la seva ja tradicional línia de crear ponts intergeneracionals d’activisme i participació de joves i adults en la indústria audiovisual ambiental, el Festival premiarà per primera vegada en els seus vint-i-nou anys d’història del guardó més antic del món de cinema ambiental, amb el Sol d’Or Especial del Festival, a dos joves activistes ambientals: Olivia Mandle (Espanya) i Helena Gualinga (l’Equador) i a un compromès i conegut actor, guionista i escriptor: Carlos Bardem, sempre pròxim i solidari amb les causes socials i medi ambientals. El Sol d’Or Especial del Festival es lliura des de 1993 a una persona o entitat, com a reconeixement a la seva important tasca de sensibilització des de l’activisme ambiental com en la indústria cinematogràfica.

Marquem un GOL pel PLANETA!, una campanya que basteix ponts entre l’esport i els seus simpatitzants amb el medi ambient i la sostenibilitat.

A dies de començar el Mundial de Futbol, SUNCINE no vol ser aliè a aquest esdeveniment esportiu de masses i proposa: “Marquem un #GOLpelPLANETA” … “Per a vèncer per golejada al canvi climàtic, les injustícies ambientals i socials, per mars i boscos més nets i sans i pels drets de tots els éssers vius, amb el cinema i l’audiovisual com a eines per a generar un canvi en positiu i llançar un missatge de conscienciació i sensibilització a tots els sectors de la ciutadania”, afirma Claudio Lauria, president del SUNCINE.

Aquesta campanya, que s’identifica mitjançant l’etiqueta #GOLpelPLANETA en diferents idiomes, té data d’inici, però no de caducitat i pretén sumar a esportistes de diferents disciplines, equips i països, molts d’ells autèntics referents i “influencers”, a fer viral aquest missatge i anomenada a l’acció pel medi ambient, la Naturalesa, la justícia social i animal, com així també la igualtat, en xarxes socials, televisió, informatius i fins i tot en els espots del Festival.

Un Jurat d’important renòm professional, triaran en cadascuna de les Seccions a competició del Festival el Sol d’Or i Premis del cinema ambiental

El Jurat de la 29 edició del SUNCINE Festival Internacional de Cinema del Medi Ambient està compost per dones i homes vinculats a la indústria cinematogràfica, el periodisme i l’educació ambiental, totes elles persones molt pròximes i actives pel medi ambient en les seves respectives professions i vides. En la Secció Oficial, que lliura el Sol d’Or al Millor Documental (estatueta i dotació econòmica), es troben Rosa Tristán, consagrada periodista científica i del camp ambiental, que actualment col·labora en diversos mitjans de comunicació (El País, Público, RNE, El Asombrario, Diari Responsable, entre altres).

José María Morales, fundador i copropietari de Wanda Films des de 1992 i de Wanda Vision des de 1997 i productor de més de 85 llargmetratges que han aconseguit nombrosos premis nacionals i internacionals. Especialitzat en cinema ambiental a través de Wanda Natura i Nicolàs Cadena, director i productor, responsable de programació en The Redford Center, que es dedica a fer pel·lícules sobre el medi ambient.

En la Secció Mirades, que atorga en Premi WWF Espanya (estatueta i dotació econòmica), la periodista ambiental Pilar Sampietro, especialitzada en ecologia i cultura en RTVE. Presenta Vida Verda a Ràdio 4 i la versió en castellà, Vida Verda, en REE (RNE), Luís Miguel Domínguez, naturalista, autor de grans i multipremiades sèries i programes de televisió des de 1985 i fundador i president de Lobo Marley, plataforma ciutadana pel llop i el medi rural, i per a completar la terna, Patxi Uritz, Fotògraf i documentalista navarrès. Els seus treballs editorials i audiovisuals estan centrats en viatges, gastronomia i món rural. En la Secció Monarca, Maribel Guevara, actualment directora de la iniciativa Activi Cinema per al festival més gran de cinema de Califòrnia, Mill Valley Film Festival i directora i fundadora de l’ECOador, Sara Güermes, divulgadora i consultora mediambiental actualment desenvolupant la seva labor a bord del Projecte Allibera, de SEU/BirdLife i Marcel Gubern, organitzador del Festival Posidònia a la Fresca, l’objectiu de la qual és la protecció i divulgació d’aquest ecosistema i promou la conservació i recuperació d’aquests fons marins des de l’associació POSIDÒNIA. 

SUNCINE PRO, un lloc de trobada per a públic i professionals

En el marc del Festival es realitzen les Jornades Ciutats i canvi climàtic, que organitza Casa Amèrica Catalunya amb el suport de la Diputació de Barcelona. Es farà un debat amb quatre de les joves activistes mediambientals més destacades de l’Amèrica Llatina: Nicki Becker (l’Argentina), Sara Cognuck (Costa Rica), Helena Gualinga (l’Equador) i Julieta Martínez (Xile), que estaran acompanyades per l’activista colombià pels drets humans Francisco Vera.

Les jornades Ciutats i canvi climàtic comptaran amb la participació d’aquestes conegudes joves activistes, que ens visitaran abans de marxar cap a Xarm-el-Xeic (Egipte) per a participar en la COP27 (Conferència de les Parts de Nacions Unides sobre el Clima) d’enguany. Aquesta jornada, lliga amb la cerimònia de Cloenda del Festival, que presentarà la pel·lícula “Helena de Sarayaku” que ens explica la història d’Helena Gualinga, coneguda com “la Veu de la Selva” i la seva tasca per a salvar l’Amazònia equatoriana.

SUNCINE, un Festival de Cinema MULTIPANTALLA

Les més de 90 produccions que participen de la 29a. edició del Festival podran veure’s en diferents espais presencials, digitals i de televisió. PRESENCIAL: (llargmetratges de la Secció Oficial) en els Cinemes Girona, l’Institut Francès, la Universitat de Barcelona i el Caixaforum de Barcelona https://www.suncinefest.com/ca/22/cinemes DIGITAL (per a tota Espanya) mitjançant l’APP del Festival a la qual es pot accedir des de: https:// app.suncinefest.com TELEVISIÓ: cada dia en Betevé, la televisió pública de Barcelona.

PROGRAMACIÓ

Per a consultar dies i horaris de les diferents projeccions, consulteu elPROGRAMA en la web del Festival:  Diferents institucions públiques i privades fan possible el  SUNCINE El Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, el Ministeri de Cultura, l’Institut de la Cinematografia i de les Arts Audiovisuals, la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Barcelona, Betevé, EFE Verde, Ecoembes, WWF Espanya, entre altres. 

Comparteix-me:

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...