Accions per sacsejar el model energètic català i resoldre dubtes sobre l’autoconsum

Amb motiu del Dia Mundial de l'Eficiència Energètica que, des de l'any 1998, es celebra el 5 de març, l'Institut Català de l'Energia, l'ICAEN, proposen sis mesures que podem posar en pràctica per sacsejar el model energètic i les eines que tenim a l'abast per fer-ho. També us proposem rellegir el Decàleg de mesures d'eficiència energètica publicat pel Clúster d'Eficiència Energètica de Catalunya, el CEEC.i fer un cop d'ull al resum de mesures d'eficiència energètica amb i sense inversió econòmica que proposen des del CEEC, l'ICAEN i l'ARCbcn, entre d'altres. Hi ha accions i intervencions que, com a ciutadania, podem incorporar en el nostre dia a dia. Tenim al nostre abast prendre algunes decisions diferents que tinguin també unes conseqüències diferents i més positives pel nostre entorn i per les generacions futures. També en el marc del Dia Mundial de l?Eficiència Energètica, Barcelona Energia trenca amb els falsos mites sobre la instal·lació de plaques fotovoltaiques a casa

Des de que, al 1998, es va decidir commemorar aquest dia, fins avui, el context social, econòmic i ambiental ha canviat molt. Avui, la manera com produïm i consumim l’energia que necessitem al nostre dia a dia, està en procés de transformació. Estem canviant el model per aconseguir consumir energia de manera neta, eficient, justa i que totes les persones en puguin tenir accés. Aquest és una repte mundial i urgent que afecta a tota la societat

Com a ciutadania, hi tenim molt a fer. Està al nostre abast prendre decisions diferents que tinguin unes conseqüències més positives pel nostre entorn i per les generacions futures. Per això, en aquest dia, us proposem també fer un cop d’ull a les mesures que es proposen en els decàlegs resum adjunts. En l’elaboració dels documents que conformen el decàleg hi han col·laborat l’Institut Català d’Energia (ICAEN)ARCbcnBAXIROCKWOOL i Simon.

El cost i el nombre total de plaques solars, entre els principals dubtes que es generen quan s’opta per l’autoconsum
En els darrers anys, l’autoconsum fotovoltaic s’ha convertit en una alternativa eficient per generar energia renovable i reduir la factura energètica de les llars. Actualment, segons dades de Barcelona Energia, cada cop són més els particulars i les empreses que valoren adoptar aquest model d’energia en detriment dels convencionals.

Tot i això, i malgrat que ciutats com Barcelona tenen un potencial de cobrir el 60% del consum domèstic a través de panells fotovoltaics, tal com estima Barcelona Energia, encara hi ha molta desconeixença i falsos mites envers l’autoconsum. La majoria de dubtes són motivats per diversos factors, des del cost i la disponibilitat de finançament, fins a la falta d’informació i preocupacions sobre el manteniment i l’espai.

Amb motiu del Dia Mundial de l’Eficiència Energètica, Barcelona Energia, la comercialitzadora pública d’electricitat 100% renovable, desvetlla els principals mites i dona una sèrie de recomanacions sobre la instal·lació de plaques solars perquè no suposin un fre a l’hora d’optar per aquest sistema energètic:

       1 Sobre la instal·lació de plaques solars

Fals. Instal·lar més panells del compte és una inversió innecessària que no contribuirà a més estalvi. La quantitat idònia dependrà de la demanda energètica de l’habitatge i de la disponibilitat de l’espai.

Què puc fer? És recomanable dur a terme un estudi previ per determinar quants panells es necessiten i en quina orientació i inclinació s’han de col·locar.

  1. És un sistema molt car i no és rendible”

Fals. El cost pot variar segons diversos factors, com la ubicació geogràfica, la mida del sistema o el tipus de plaques. S’ha de tenir en compte que els costos d’energia elèctrica han augmentat significativament durant els darrers anys, la qual cosa fa que l’autoconsum et permeti rendibilitzar la inversió inicial.

  1. “Instal·lar plaques fotovoltaiques requereix molt temps i esforç  

Fals. S’han de seguir una sèrie de processos i complir certs requisits que, si es fan correctament, no suposen una inversió de temps i esforç molt gran. Cal contractar a un professional perquè faci un estudi previ i un disseny de la instal·lació; sol·licitar una autorització de la distribuïdora elèctrica i, finalment, instal·lar els panells.

Què puc fer? Barcelona Energia ofereix un servei integral que permet gestionar tots els processos, des de l’estudi de l’espai fins a la instal·lació.

  1. “Si es trenquen les plaques solars, l’assegurança de la llar em cobreix”

Cert. Les plaques solars es poden cobrir dins de l’assegurança de la llar. En cas que es produeixi algun tipus de dany és important solucionar-ho al més aviat possible o, fins i tot, substituir-les.

  1. “Als balcons no s’hi poden instal·lar plaques solars”

Fals. Sí que és possible, sempre que es compleixin certs requisits, com l’accés a la llum solar directa, la capacitat de suportar pes addicional del balcó, el permís de la comunitat de veïns i el compliment amb les regulacions locals.

  1. “És necessari tenir el permís de la comunitat de veïns per fer la instal·lació” 

Cert. En un edifici compartit, és important informar a la comunitat de veïns i complir amb els requisits i regulacions locals per obtenir els permisos necessaris abans de procedir amb la instal·lació de panells solars.

  1. “Encara que ja tingui les plaques instal·lades, he de contractar un servei de manteniment”

 Fals. És un cost anual i no sol ser rendible per les vegades que realment és necessari, ja que actualment les plaques són molt resistents i tenen una durabilitat de més de vint anys.

Què puc fer? Des de Barcelona Energia es recomana netejar-les periòdicament, pel fet que s’aconseguirà incrementar la seva vida útil.

 Disposar d’un sistema de plaques solars representa un estalvi domèstic que podria arribar al voltant del 50% anual=. En aquest sentit, tal com afirma Barcelona Energia, la inversió per aquest tipus de sistema d’autoconsum es rendibilitza en un promig d’uns 5-7 anys.

Barcelona Energia
La comercialitzadora pública d’energia de l’àrea metropolitana de Barcelona va començar a donar servei als ciutadans l’1 de gener de 2019 i actualment ofereix assistència a més de 11.000 punts de subministrament de tota l’àrea metropolitana de Barcelona. L’operador elèctric metropolità no només compra i ven energia, sinó que també adquireix un compromís amb les energies renovables, ofereix un servei de proximitat amb assessoria personalitzada, utilitza sistemes de transparència en la gestió, aposta per la innovació tot incentivant l’autoconsum i impulsa la participació ciutadana mitjançant la plataforma Decidim Barcelona Energia.

 

Comparteix-me:

Unes 200 espècies vegetals floreixen fora de temporada a Catalunya

Més de 200 espècies de plantes de 138 municipis catalans han florit quan no els tocava durant el darrer any i preferentment a les comarques del Tarragonès, el Baix Empordà...

L’oceà Àrtic s’està “atlantificant” a causa del canvi climàtic

L’expedició internacional Biodiversidad Global de Calcificadores Planctónicos Marinos (BIOCAL), encapçalada per l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB), ha aportat noves evidències sobre un...

Risc per fortes ventades a les comarques del sud de Catalunya

Protecció Civil activa l'alerta del Pla VENTCAT davant la previsió de fort vent dimecres gairebé a tota la meitat sud de Catalunya. L'episodi pot comportar ratxes de 72 km/h. Es...