A l’acte, que ha tingut lloc a la seu de la Fundesplai, al Prat de Llobregat, també hi ha participat la presidenta de l’Associació per a les Nacions Unides a l’Estat espanyol, Eulàlia Pascual, i la directora de Salut Pública i Determinants Ambientals i Socials de la Salut de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), María Neira.
En el decurs de la seva intervenció, la consellera Jordà ha valorat aquest Any Internacional de les Fruites i les Verdures com “una oportunitat única per sensibilitzar sobre la importància d’aquests dos aliments per a la nutrició humana, la seguretat alimentària i la salut, però, també, molt important, per avançar en l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.”
Un dels moments destacats de la jornada ha estat la presentació del Manifest per a promoure la Fruita i la Verdura estacional i de proximitat a Catalunya 2021-2025, amb el qual es vol impulsar el consum d’aquests productes en tots els àmbits, amb una proposta de compromisos que inclouen des de la producció fins al seu consum. En relació amb la proclama, Jordà ha afirmat que es tractava “d’un magnífic colofó i una declaració d’intencions que farem arribar a totes aquelles entitats que treballen en la producció, comercialització i promoció de la fruita i la verdura”.
La Jornada ha inclòs també conferències sobre el procés de producció de fruites i verdures; el rol de les fruites i les verdures en la salut; els rols de les escoles d’hoteleria i en la formació d’ambaixadors i ambaixadores de verdures i fruites en la restauració, i sobretot el rol de fruites i verdures en la promoció de la salut i del medi ambient: estratègies de futur. Han participat en les taules rodones diferents representants dels productors agrícoles i la restauració, professors de gastronomia, metges i nutricionistes.
Aquest ha estat l’últim acte organitzat per commemorar l’Any Internacional de les Fruites i les Verdures que ha suposat l’organització de diverses activitats per promoure el consum de fruita i verdura de qualitat, de temporada i de proximitat durant l’any 2021. En destaca la campanya “Gràcies des de…”, que ha consistit en el lliurament gratuït de fruita i hortalisses de temporada i de proximitat a les residències de gent gran. Gràcies a aquesta acció, s’han repartit 47.387 quilos de producte fresc en les 8 edicions monogràfiques dedicades a mandarines de les terres de l’Ebre; taronges, també de l’Ebre; calçots de Valls (IGP); carxofes del Baix Llobregat; cireres del Baix Segre; tomacons del Maresme, que es van acompanyar amb oli d’oliva verge extra Denominació d’Origen Protegida (DOP) Siurana; paraguaians del Segrià, i poma de Girona (IGP).
També s’han dut a terme diferents webinars dedicats a productes com els calçots, les carxofes, els tomàquets, els préssecs i els paraguaians i les fruites de tardor: figa, poma, magrana i clementina. Aquestes sessions han seguit les diferents etapes que experimenten aquests vegetals des del camp fins a taula amb la participació dels professionals que intervenen en cada fase de la seva producció i comercialització. Les propietats de cada producte s’han abordat des del punt de vista nutricional i gastronòmic.
De la seva banda, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha activat l’espai web Salut amb fruita i verdures en el qual hi ha recollides les iniciatives que s’han dut a terme durant l’any, informació nutricional i receptes dels diferents productes i diversos recursos informatius sobre la fruita i els vegetals.