2014, l’any més càlid des que hi ha registres

L'Organització Meteorològica Mundial ha classificat el 2014 com l'any més calorós des que hi ha registres, i alerta que la tendència a l'escalfament continua. Per la seva banda, l'Oficina Meteorològica del Regne Unit ha previst que el 2015 sigui encara més càlid que el 2014. Les temperatures en la superfície del mar a escala mundial han assolit també nivells sense precedents el 2014. A partir de les dades facilitades pels principals organismes internacionals, entre els que hi ha la NASA o la NOAA, l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica, l'Organització Meteorològica Mundial observa que la diferencia de temperatura entre els anys més càlids és de centèssimes de grau,. La OMM ha publicat l'anàlisi de les temperatures mundials amb vistes a les negociacions que sobre el canvi climàtic es celebrarà a Ginebra del 8 al 13 de febrer, unes negociacions que han de contribuir a preparar el camí perquè les Parts de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic adoptin un acord a la Cimera de París prevista pel proper mes de desembre. Amb tot, l'informe final sobre l'estat del clima el 2014, i que brinda informació més detallada sobre les tendències regionals i els fenòmens extrems, no estarà disponible fins el març.

La temperatura global registrada al llarg de l’any 2014, confirma que aquest ha estat l’any més càlid no només del segle XXI, sino també del XX i de part del XIX. De fet, tant la NASA com la NOAA, l’Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica, confirmen l’any 2014 com el més càlid de la Terra des que hi ha registres, l’any 1880. Tanmateix, l’Organització Meteorològica Mundial qualifica el 2014 com l’any més caloròs des que hi ha registres, una tendència a l’escalfament que -alerta l’Agència- continua. Segons les informacions difoses per aquests organismes a partir de les dades registrades, la temperatura mitjana mundial global, que inclou la temperatura de la terra i també la de mars i oceans, va ser de 0,69 graus centígrats per sobre del promig del segle XX. De fet, aquest promig ha estat el més elevat del periode 1880-2014, superant els registres anteriors dels anys 2005 i 2010 estimats en 0,04 graus.

“La tendencia general al calentamiento es más importante que la clasificación de un solo año”, manifestó el Secretario General de la OMM, Michel Jarraud. “De los análisis de los conjuntos de datos se desprende que, en valores nominales, 2014 fue el año más cálido desde que se tienen registros, pero hay muy poca diferencia entre los tres años más calurosos”, dijo Jarraud.

“Catorce de los quince años más cálidos se han dado todos en este siglo. Prevemos que el calentamiento de la Tierra continuará ya que, debido al incremento de los gases de efecto invernadero en la atmósfera y del contenido calorífico de los océanos, estamos abocados a un futuro más caluroso”, señaló.

Alrededor del 93% del exceso de energía atrapado en la atmósfera por los gases de efecto invernadero procedentes de los combustibles fósiles y de otras actividades humanas acaba en los océanos. Así pues, sin el contenido calorífico de los océanos no se entiende el sistema climático. Las temperaturas en la superficie del mar a escala mundial alcanzaron niveles sin precedentes en 2014.

Es de destacar que las elevadas temperaturas de 2014 se dieron pese a que no se había dado realmente un episodio de El Niño. Este fenómeno se produce cuando unas temperaturas de la superficie del mar superiores a la media en la parte oriental del Pacífico tropical se combinan con sistemas de presión atmosférica que se autorrefuerzan, lo cual tiene un efecto general de calentamiento del clima. En 1998 -el año más cálido antes del siglo XXI- las altas temperaturas se dieron a la vez que un episodio de El Niño de fuerte intensidad.

Las temperaturas medias mundiales del aire sobre la superficie terrestre y la superficie del mar en 2014 fueron superiores en 0,57 °C (1,03 °F) a la media a largo plazo de 14,00 °C (57,2 °F) del período de referencia 1961-1990. A modo de comparación cabe señalar que, según los cálculos de la OMM, en 2010 las temperaturas fueron superiores en 0,55 °C (1,00 °F) a la media y en 2005 en 0,54 °C (0,98 °F). El margen de incertidumbre se estimó en 0,10 °C (0,18 °F).

“En 2014 a un calor sin precedentes se sumaron lluvias torrenciales e inundaciones en muchos países y sequías en otros, como cabe esperar de un clima en evolución”,
dijo Jarraud.

Hoy es más necesario que nunca contar con unos servicios meteorológicos y climáticos fiables para aumentar la resiliencia ante los desastres y ayudar a los países y las comunidades a adaptarse a un clima que cambia rápidamente y que, en muchos lugares, se ha vuelto menos clemente, declaró Jarraud.

El análisis de la OMM se basa, entre otras cosas, en tres conjuntos de datos complementarios que mantienen al día el Centro Hadley de la Oficina Meteorológica de Reino Unido y la Unidad de Investigación Climática de la Universidad de East Anglia de Reino Unido (conjuntamente); el Centro Nacional de Datos Climáticos de la Administración Nacional del Océano y de la Atmósfera (NOAA), y el Instituto Goddard de Investigaciones Espaciales (GISS), cuyo funcionamiento está a cargo de la Administración Nacional de Aeronáutica y del Espacio (NASA).

Para estimar las temperaturas medias mundiales se utilizan también sistemas de reanálisis, los cuales usan a su vez los sistemas de predicción meteorológica más avanzados para combinar numerosas fuentes de datos y proporcionar así un análisis complementario de las temperaturas. La OMM en particular utiliza los datos del reanálisis elaborado en el Centro europeo de predicción meteorológica a medio plazo, que también clasifica 2014 como uno de los cuatro años más cálidos.

.  

Comparteix-me:

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...