2014: Any Internacional de l’Agricultura Familiar

Després d'una llarga campanya i amb el suport de 360 organitzacions dels cinc continents, la 66ena Assemblea General de les Nacions Unides va declarar oficialment el 2014 com l'Any Internacional de l'Agricultura Familiar, amb l'objectiu d'augmentar la visibilitat de l'agricultura familiar i l'agricultura a petita escala, i centrar l'atenció sobre el seu important paper en la lluita per l'eradicació de la fam i la pobresa al món, la seguretat alimentària i la nutrició, per millorar els mitjans de vida, la gestió dels recursos naturals, la protecció del medi ambient i aconseguir el desenvolupament sostenible, en particular en zones rurals. La declaració de l'Any Internacional de l'Agricultura Familiar es produia el 22 de novembre del 2013 a la seu de Nacions Unides de Nova York.

[foto]
L’Any Internacional de l’Agricultura Familiar (AIAF) 2014 té com a objectiu augmentar la visibilitat de l’agricultura familiar i l’agricultura a petita escala, en centrar l’atenció mundial sobre el seu important paper en la lluita per l’eradicació de la fam i la pobresa, la seguretat alimentària i la nutrició, per millorar els mitjans de vida, la gestió dels recursos naturals, la protecció del medi ambient i aconseguir el desenvolupament sostenible, en particular en zones rurals. La meta del AIAF 2014 és reposicionar l’agricultura familiar al centre de les polítiques agrícoles, ambientals i socials en les agendes nacionals, identificant llacunes i oportunitats per promoure un canvi cap a un desenvolupament més equitatiu i equilibrat.

El AIAF 2014 promourà un ampli debat i la cooperació en els àmbits nacional, regional i mundial per augmentar la consciència i la comprensió dels desafiaments als quals s’enfronten els petits camperols i ajudar a identificar formes eficaces de suport a l’agricultura familiar.

QUÈ ÉS L’AGRICULTURA FAMILIAR

L’agricultura familiar inclou totes les activitats agrícoles de base familiar i està relacionada amb diversos àmbits del desenvolupament rural. L’agricultura familiar és una forma de classificar la producció agrícola, forestal, pesquera, pastoral i aqüícola gestionada i operada per una família i que depèn principalment de la mà d’obra familiar, incloent tant a dones com a homes.

Tant en països en desenvolupament com en països desenvolupats, l’agricultura familiar és la forma predominant d’agricultura en la producció d’aliments.

A nivell nacional hi ha diversos factors clau per a un desenvolupament reeixit de l’agricultura familiar, com les condicions agroecològiques i les característiques territorials, l’entorn normatiu, l’accés als mercats, l’accés a la terra i als recursos naturals, l’accés a la tecnologia i als serveis d’extensió, l’accés al finançament, les condicions demogràfiques, econòmiques i socioculturals, o la disponibilitat d’educació especialitzada, entre d’altres.

L’agricultura familiar té un important paper socioeconòmic, ambiental i cultural.

PER QUÈ ÉS IMPORTANT L’AGRICULTURA FAMILIAR

– L’agricultura familiar i a petita escala estan lligades de manera indissociable a la seguretat alimentària mundial.

– L’agricultura familiar rescata els aliments tradicionals, contribuint a una dieta equilibrada, a la protecció de la biodiversitat agrícola del món i l’ús sostenible dels recursos naturals.

– L’agricultura familiar representa una oportunitat per dinamitzar les economies locals, especialment quan es combina amb polítiques específiques destinades a la protecció social i al benestar de les comunitats.

Comparteix-me:

Setmana Europea de la Mobilitat

Amb el lema "Compartim l'espai públic", Catalunya viu aquests dies la Setmana Europea de la Mobilitat, que promou hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables com són els desplaçaments...

El biòleg Carlos M. Herrera, guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d’Ecologia

El conegut biòleg sevillà Carlos M. Herrera, ha estat el guanyador del 20è Premi Ramon Margalef d'Ecologia que atorga anualment el govern de la Generalitat de Catalunya. El jurat ha...
Fotografia de Carlos Herrera

Nou disseny del portal monSOStenible. Estem treballant en el redisseny tant del format extern com de l’estructura interna i organitzativa del portal

Després de gairebé 14 anys de la presentació pública d’aquest portal, monSOStenible, i d’uns 15 anys de feina sense interrupció, estem treballant en el redisseny tant del portal com de...