Com a objectius més tangibles en els quals incidir per tal de capgirar la problemàtica del despoblament, Jordi Latorre s’ha referit al suport a l’agricultura i ramaderia com a sector econòmic clau; dotar, a banda de finançament, de recursos tècnics als petits municipis per poder planificar i executar la rehabilitació d’habitatges als nuclis rurals; afavorir la creació de projectes compartits entre territoris amb problemàtiques comunes, ampliant el focus territorial i unint esforços entre territoris; destacar la tasca de la Càtedra d’estudis socioeconòmics i de repoblament de la UdL com a fonament tècnic on construir les polítiques públiques; buscar noves fórmules de prestació dels serveis públics que garanteixin que aquests arribin a tots els habitants dels petits municipis; i afavorir la col·laboració público-privada com a eina per fer viables els serveis privats que garanteixin una bona qualitat de vida als nostres municipis.

Per la seva part, la consellera Laura Vilagrà ha dit que era obligat ser en aquest congrés, perquè “121 pobles estan perdent pobles als darrers anys, i per tant hem de revertir i fer polítiques i accions i canvis normatius que vagin en la línia de donar més oportunitats al municipis rurals”.

Vilagrà ha aprofitat el marc del congrés per tal d’explicar que “tenim ja l’esborrany de l’Estatut del Municipi Rural”, de manera que ara el Govern rebrà aquest document i “portarem al Parlament” un estatut que “pretén analitzar tot l’àmbit legislatiu vinculat a temes d’habitatge, urbanisme, fiscalitat, de serveis públics, etc.” i que “volem que tingui el màxim consens amb entitats municipalistes, alcaldes i alcaldesses,…”.

La consellera ha afegit que el seu govern té un caire municipalista, i que “per tant volem ser els principals aliats dels ajuntaments, i especialment dels més petits i dels que tenen més dificultats”, i és per això que en totes les convocatòries tenim en compte el fet de “donar oportunitats a tothom i aconseguir l’equitat”. És la nostra manera de treballar i, així, aconseguir l’equilibri territorial desitjat”, ha dit.

La segona i darrera jornada del Congrés ha començat amb la presentació de la Càtedra d’Estudis Socioeconòmics i Despoblament del Territori de Lleida de la UdL, que ha ofert el seu director, Jordi Garreta.

A continuació s’ha celebrat una nova sessió de casos d’èxit, en aquest cas els centrats en el tercer eix temàtic del congrés, el dedicat a bones pràctiques i consideracions sobre serveis bàsics i de proximitat. Cal recordar que els altres dos eixos temàtics (habitatge, d’una banda, i desenvolupament rural i noves aliances territorials, de l’altra), ja s’havien portat a debat el dijous. Així, Eduard Trepat, coordinador d’innovació de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), ha moderat una taula en què hi han intervingut Alba Piqué, veterinària i tècnica de projectes a ARCA, responsable de l’operació Rural Equipa’t, que ha presentat el projecte ‘Escorxadors mòbils BCN Smart Rural’; i Nuria Ros, responsable del Departamento de Comercio de la Cámara de Comercio de Teruel, que ha presentat ‘Red de Multiservicios de Aragón’; Eloi Bergós, alcalde de Penelles i diputat de la Diputació de Lleida, que ha presentat el projecte ‘Gargar de Penelles: art urbà com a element de dinamització del municipi’; i Moisès Masanas, alcalde de Saldes, que ha parlat sobre ‘Espai Familiar de Saldes (El Berguedà)’.

Cal recordar, a més, que el dijous al vespre es va celebrar el sopar del Congrés, un àpat que va estat presidit per Joan Talarn i Jordi Latorre, i al qual també van assistir, entre d’altres, Montse Bergés, José Crespín, delegat del Govern d’Espanya a Lleida, David Rodríguez, secretari de Governs Locals i Relacions amb l’Aran, Jordi Garreta, director de la Càtedra d’Estudis Socioeconòmics i Despoblament del Territori de Lleida-UdL, i Jaime Asián, director de Banca Corporativa-Caixa Enginyers.

La vetllada va incloure la presentació de dos projectes en favor del repoblament, a càrrec de Jordi Latorre i d’Eduard Barcons, director Institucional de Caixa d’Enginyers, així com una conversa entre els dos responsables d’aquests projectes: Peyu (Lluís Jutglar), responsable del projecte ‘Les Cabres d’en Peyu’ i de la productora El Corral, a Osona; i el Mag Lari (Josep M. Lari Vilaplana), il·lusionista català propietari i responsable de ‘La Casa dels Àngels’, casa museu dedicada a la màgia, seu central del projecte familiar i professional, a Castellserà (l’Urgell).

En qualsevol cas, el Congrés Català de Repoblament ha superat amb nota la seva primera convocatòria, amb 300 participants entre càrrecs electes, alcaldesses i alcaldes, equips municipals, personal tècnic, i també és obert a docents, investigadors i estudiantat interessant en la temàtica, una xifra que ha superat les previsions. Des de la Diputació, impulsora d’un projecte que volia ser un espai on presentar i debatre idees, projectes, experiències d’èxit i respostes útils a la crisi del despoblament, situant-se així com a referència en aquest àmbit, s’han complert les expectatives, tot plegat amb l’objectiu d’oferir un horitzó d’esperança davant la problemàtica que suposa el despoblament.