[foto]
L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha resolt atorgar ajuts econòmics per un valor d’1,2 milions d’euros a 21 ens locals i supramunicipals i a 17 entitats sense ànim de lucre per impulsar projectes de prevenció i preparació per a la reutilització de residus municipals. Els fons s’inscriuen en la convocatòria d’ajuts econòmics de l’ARC per a projectes de prevenció i preparació per a la reutilització de residus municipals, publicada el 16 de març de 2022 i resolta recentment.
21 ens locals beneficiats
L’objecte de la convocatòria és, respecte dels ens locals, destinataris d’una de les línies, dotada amb 596.350,92 euros, fomentar la planificació d’actuacions de prevenció de residus municipals i la seva implantació, i el desenvolupament d’activitats de preparació per a la reutilització (PxR) dels residus. Per demarcacions, es finançaran vuit projectes a Barcelona, cinc a Girona, dos a Lleida, dos a l’Alt Pirineu i l’Aran, dos a les Comarques Centrals i dos al Camp de Tarragona.
Els ajuts atorgats a ens locals permetran desenvolupar iniciatives per prevenir el malbaratament d’aliments, minimitzar els plàstics d’un sol ús i elaborar plans locals de prevenció de residus, o per a projectes de reutilització i preparació per a la reutilització de roba, de residus voluminosos, etc.
Apps de reutilització i biblioteques de coses
Entre els projectes destacats, hi ha el que ha proposat l’Ajuntament de Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), anomenat “Reutilitza’m amb ReutilitzAPP”, que posa a disposició de la seva ciutadania una app i una web on publicar productes que ja no necessiten i proposar a qui ho vulgui recollir-los gratuïtament. Aquesta app permetrà donar una solució als residus voluminosos, però permetrà també prevenir la conversió a residu de qualsevol altre producte.
El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha rebut una subvenció per realitzar una prova pilot de redistribució dels excedents alimentaris dels hospitals a través d’una màquina d’autoservei situada en llocs estratègics que contindrà els excedents congelats. Aquests aliments seran gratuïts, en ser una donació per part de les empreses de restauració col·lectiva. Es prioritzarà l’accés a totes aquelles persones en situació de vulnerabilitat, però també es vol potenciar l’accés a la ciutadania en general, amb la voluntat de conscienciar i lluitar contra prejudicis al voltant de l’aprofitament dels aliments a mitjà i llarg termini.
Altres iniciatives interessants són la del Consorci per al Tractament de Residus Sòlids Urbans del Maresme, que proposa la implantació de “biblioteques de les coses” als centres educatius per promoure el préstec d’objectes que no s’usen de manera habitual però que poden ser útils en un moment donat, sense que calgui comprar-los. O també les dels ajuntaments de Torrelles de Llobregat i d’Alcover, que aposten per campanyes de promoció de bolquers reutilitzables i elements d’higiene íntima femenina al municipi.
Projectes de 17 entitats
Respecte de les entitats i universitats, destinatàries de l’altra línia d’ajuts de l’ARC, dotada amb 603.649,08 euros, es busca el desenvolupament d’actuacions de prevenció de residus municipals. Les subvencions s’assignaran a 17 entitats sense ànim de lucre i universitats, la major part de les quals de la demarcació de Barcelona (12), dues de les Comarques Centrals i tres de la demarcació de Girona. Entre els projectes que es finançaran, destaquen els destinats a la creació de centres de reutilització, i els que aniran a parar a gremis d’alimentació i a entitats reconegudes en l’àmbit social i de gestió de residus.
És el cas del nou centre de prevenció i reutilització que Andròmines Eines Assolides EI, SL, té al barri del Bon Pastor de Barcelona, la Nau Vila Besòs. L’espai vol esdevenir un punt de trobada per al teixit associatiu i també impulsar l’economia circular. S’hi poden desenvolupar diferents tallers de reducció i eliminació de residus, recuperació d’objectes, upcycling amb diferents tipus de material, i formacions i transmissió de coneixements.
El projecte ARETÉSEGONAMÀ impulsarà una xarxa de botigues d’objectes reutilitzats amb la voluntat de fer créixer el consum d’aquest tipus de productes a la comarca d’Osona. Per la seva banda, Formació i Treball, Empresa d’Inserció, SLU, obrirà un comerç com a prova pilot per a la venda d’àpats saludables ja cuinats i producte fresc a partir d’aliments de malbaratament alimentari, amb itineraris d’inserció laboral en tot el procés.
Finalment, el Gremi d’Empresaris Carnissers i Xarcuters de Barcelona i Província llançarà una campanya de foment de la reutilització en el comerç detallista de la carn per donar a conèixer les pràctiques actuals de prevenció i reducció de plàstics d’un sol ús als establiments agremiats i facilitar-los informació en relació amb la necessitat de reduir els plàstics i envasos d’un sol ús i de pràctiques que fomentin l’ús d’elements reutilitzables, i també donar visibilitat i promoure els comerços associats que permeten la compra amb elements reutilitzables.
Prevenir la generació, el primer pas
A Catalunya, la generació total de residus municipals l’any 2021 es va situar als nivells d’abans la pandèmia. En termes absoluts, se’n van generar 4,03 milions de tones. El rati de generació per càpita expressat en kg/hab./any se situa en 519. L’evolució de la generació s’ha mantingut estable en els darrers 10 anys, al voltant dels 4 milions de tones. El que ha variat és la recollida selectiva. L’any 2010, va ser d’un 40%, mentre que la xifra de l’any 2021 és d’un 46%.
Els sistemes actuals de producció i comercialització de béns de consum estan contribuint a la generació creixent de les deixalles. L’aplicació de la jerarquia europea de gestió de residus, que estableix l’ordre preferent que caldria seguir en la gestió dels residus, i que és una obligació legal, es veu limitada a la pràctica. Es preveu que la futura Llei de prevenció i gestió dels residus i d’ús eficient dels recursos de Catalunya, ara en preparació de la fase de consulta pública, reforci la necessitat del seu compliment i garanteixi un salt qualitatiu.