Petroli, medi ambient i cinema

Fa pocs dies hem sabut que un tribunal holandès ha condemnat a la multinacional Shell per un abocament de petroli que va tenir lloc a Nigèria l'any 2005 i que va malmetre terres agrícoles. També aquestes darreres setmanes, arran del judici que s'està celebrant a Galícia per l'enfonsament del "Prestige", hem escoltat diverses notícies relacionades amb la contaminació del litoral gallec pel petroli que transportava aquell vaixell. Tot seguit comentaré tres films que poden ser una bona eina de suport didàctic per a difondre temàtiques vinculades amb la problemàtica mediambiental dels hidrocarburs. Les produccions cinematogràfiques que he escollit per aquesta finalitat, són: "Hellfighters" (Els lluitadors de l'infern, 1968), "Chapapote o no" (2006) i "Recipes for disaster" (Un any sense petroli, 2008)
Eduard Josep Chifré i Petit

“Hellfighters” (Els lluitadors de l’infern), és una pel•lícula dirigida per Andrew McLaglen (1968) amb John Wayne, Khatarine Roos i Jim Hutton, en els seus papers principals. El film narra les actuacions d’un grup de professionals la feina de les quals consisteix en apagar els incendis que es puguin produir en els pous de petroli. Són focs que contaminen molt, amb grans fumeres, molt perillosos i difícils de controlar. Per extingir-los es necessiten equips molt sofisticats i especialitzats, seria el cas del grup dirigit a la pel•lícula per John Wayne.
D’aquest film podem obtenir molta informació relacionada amb els problemes de contaminació ocasionats per l’extracció de petroli, els accident que es poden produir en els pous petrolífers, els conflictes entre les empreses extractores i la població local, etc. El film “Chapapote o no” del realitzador català Ferran Llagostera (2006) descriu la contaminació de les aigües de la costa gallega provocada per l’enfonsament del vaixell “Prestige”. La cinta està protagonitzat per Laura Conejero, Josep Maria Pou, Francesc Garrido i Toni Sevilla. És una pel•lícula, feta amb un gran sentit de l’humor, que critica l’actuació de l’Administració Autonòmica Gallega i del Govern Central en la problemàtica ocasionada pel naufragi del “Prestige”, el novembre de 2002.
El film ens ensenya la resposta del poble gallec a aquella situació, en la qual l’expressió “Nunca mais” es va divulgar arreu de Galícia i de tot l’Estat Espanyol com a crit de protesta pels esdeveniments que havien succeït amb el “Prestige”. La pel•lícula també posa de relleu el treball dels voluntaris que van anar a Galícia a participar en la neteja del “chapapote” del litoral gallec i les dificultats administratives que van haver de fer front per poder fer la seva feina.

“Recipes for disaster” (un any sense petroli), és un documental dirigit per John Webster (2008) que mostra com la família Webster, la del propi director del film, prova de viure un any sense consumir productes relacionats amb el petroli.
Aquest film ens descriu com és de gran la dependència que arribem a tenir del petroli i quan difícil és poder viure sense utilitzar productes relacionats amb aquest hidrocarbur. El film també ens ensenya diverses possibilitats per estalviar energia i viure d’una manera més sostenible.
Temàtiques com els productes derivats del petroli, els plàstics, el problema del transport, els biocombustibles, els residus, les emissions de CO2 i la sostenibilitat també es poden estudiar a través d’aquest documental.

Aquestes tres produccions cinematogràfiques ens permeten conèixer diverses problemàtiques relacionades amb la contaminació ambiental produïda per la indústria del petroli i poden constituir una bona eina de suport didàctic per aprofundir en el coneixement i difusió d’aquestes temàtiques.

Comparteix-me:

Revolta Pagesa mostra el seu malestar capgirant els rètols dels municipis

Aquest cap de setmana Revolta Pagesa ha capgirat nombrosos rètols de molts municipis catalans per expressar el malestar i el desànim del sector agrícola i ramader del país....

Viladecans celebra durant tot l’any el títol de Ciutat Verda Europea Green Leaf 2025

La ciutat catalana de Viladecans (Baix Llobregat) i la italiana de Treviso han estat escollides ciutats verdes europees de menys de 100.000 habitants per aquest 2025. El premi reconeix els...

Fernando Valladares: “Al món al qual anem els avions no tenen cabuda”

En el recurrent debat sobre la possible ampliació de l'aeroport de Barcelona-el Prat, atiat aquestes darreres setmanes per la compra de la Casa Gomis del Prat de Llobregat per part...