Aigua i energia, lema del dia mundial de l’aigua d’aquest any

El 22 de març de 2014 se celebra una nova edició del Dia Mundial de l'Aigua, enguany sota el lema "Aigua i energia". El Dia Mundial de l'Aigua va ser declarat per resolució l'Assemblea General de les Nacions Unides el 22 de març de l'any 1993. Aquesta diada va ser proposada formalment per l'Agenda 21 de la Conferència de les Nacions Unides pel mediambient i el desenvolupament de Rio de Janeiro. Es va començar a celebrar des de l'any 1993. Les nacions unides i els estats membres dediquen aquest dia a implementar les recomanacions de les Nacions Unides i a promoure activitats concretes dins dels seus països respecte als recursos mundials d'aigua. Cada any una o diverses de les agències de l'ONU involucrades en els temes de l'aigua prenen la iniciativa de promoure i coordinar activitats internacionals durant el dia mundial de l'aigua. A més de les accions de l'ONU diverses organitzacions no governamentals promouen la puresa de l'aigua i els hàbitats sostenibles aquàtics durant aquest dia.

A tot Catalunya, el nivell dels embassaments se situa en el 78%, disset punts més que l’any passat
Els embassaments de les conques internes catalanes estan al voltant del 78% de la seva capacitat (541 hm3), 17 punts més que fa un any (61% i 427 hm3 emmagatzemats), segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua. Amb aquests registres es constata que les reserves embassades s’han mantingut estables durant el darrer mes, fruit de les pluges registrades a les capçaleres dels rius. El sistema Ter-Llobregat se situa al 78% de la seva capacitat (475 hm3), 20 punts més que fa un any, quan emmagatzemava 356 hm3 (58%). Amb aquest volum d’aigua als embassaments es garanteixen totes les demandes ordinàries per a un període aproximat de 15 mesos, segons informa l’ACA en un comunicat. L’embassament de Boadella (Alt Empordà) se situa al 76% de la seva capacitat (46 hm3), 9 punts menys que fa un any, quan emmagatzemava 52 hm3. D’altra banda, els pantans de Foix (Alt Penedès), Siurana (Priorat) i Riudecanyes (Baix Camp) se situen al 100, 97 i 77%, respectivament, uns volums gairebé idèntics als registrats fa un any. Sant Ponç (Solsonès) està al 91%, amb 22 hm3, Susqueda (Selva) al 82% (192 hm3) i la Llosa del Cavall (Solsonès) al 80% (64 hm3)

Amb aquest volum d’aigua embassat es garanteixen les demandes ordinàries per un període aproximat de 15 mesos, tot i que l’ACA recorda que cal continuar amb l’ús eficient de l’aigua i matenir l’estalvi assolit fins ara.

Accions de compromís i projectes de la Fundació Agbar
En el marc de la celebració del Dia Mundial de l’Aigua, la Fundació Agbar ha presentat aquest dijous en el Museu Agbar de les Aigües de Cornellà les seves accions de compromís i els projectes amb els quals col·labora en relació amb la millora de la qualitat de vida dels nens i en aposta pel seu futur. Durant l’acte, al que van assistir el Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Santi Vila i l’alcalde de Cornellà, Antonio Balmón així com alcaldes, regidors i autoritats de l’àrea metropolitana de Barcelona, s’han exposat els diferents projectes que, amb el suport de la Fundació Agbar, tracten de donar oportunitats educatives a tots els nens, amb l’objectiu de contribuir a la seva inclusió social.

Aquestes accions, que tenen com a màxim exponent el Fons de Solidaritat de la Fundació Agbar, que eximeix el pagament del consum d’aigua a famílies en risc d’exclusió social, exemplifiquen el compromís de la fundació amb el desenvolupament sostenible i l’atenció a les persones i l’educació com a eina per aconseguir el progrés social.

Segons destaco Ángel Simón en la seva intervenció com a president executiu d’Agbar, “el fons de solidaritat de la fundació, que es gestiona en coordinació amb els serveis socials dels ajuntaments, Càritas, Cruz Roja, i Fundació Mambré, ha concecido ja més de 9.000 ajudes que han beneficiat a 25.000 persones”. La dotació econòmica prevista per a aquest fons és d’un milió d’euros.

Per la seva banda, Ignacio Escudero, Director General d’Aigües de Barcelona i patró de la Fundació Agbar va ressaltar el compromís d’Agbar amb les persones i especialment amb els nens: “Per això col·laborem amb les organitzacions que treballen per millorar les condicions econòmiques de famílies amb pocs recursos, les que inverteixen en projectes educatius i culturals dirigits als nens, les que ajuden a pal·liar les conseqüències d’una mala alimentació i les que estan al costat dels quals sofreixen llargues malalties”.

 

Comparteix-me:

L’Amazònia i les Amazònies al CCCB

El Centre de Cultura Contemporània de Barcelona obre durant uns mesos una finestra a l'Amazònia, millor dit, a les Amazònies, perquè són moltes, perquè està repartida en 9 estats, perquè...

Airgilab, un regenerador d’aire d’edificis amb cultius hortícoles 

Un hivernacle d’agricultura urbana connectat a l’aula 3.07 i a un despatx de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) absorbeix el CO2 d’aquests espais i, mitjançant...

COP29: a la recerca d’un consens en temps de descompte

Com cada any, la COP29 no ha pogut finalitzar en la data prevista per les dificultats d'arribar a un consens. El motiu: el finançament insuficient per als països en vies...