Others languages Bandera anglesa
Français
Deutsch
Español
English
Italiano
Português
Galego
Japanese
Àrab
Chinese

Actualitat

Mesures per frenar l'impacte de l'illa de calor urbana a la Regió Metropolitana de Barcelona

Les ciutats són les principals protagonistes que contribueixen al canvi climàtic. A més, l'escalfament que suposa el fenomen illa de calor, que pot fer modificar el clima regional a l'escala urbana, contribueix a incrementar l'escalfament global. A Barcelona, Sant Andreu, Nou Barris i la zona del Raval són els barris de major vulnerabilitat al canvi climàtic i s'estima que un increment de 20 a 25 °C de temperatura mitjana en els mesos d'estiu representa un increment de 3.000 morts addicionals. Les zones més calentes de dia són les industrials, així com el recinte firal de Montjuïc i de centres comercials; i de nit, els carrers i les zones més edificades. El Centre de Política del Sòl i Valoracions de la UPC proposa mesures que permetrien baixar 2°C la temperatura com canviar les façanes d'edificis i els paviments, especialment en zones de joc infantil, implantar sòls permeables, fomentar la ventilació urbana o augmentar les zones verdes. · Les zones més calentes de dia són les industrials, així com el recinte firal de Montjuïc i de centres comercials; i de nit, els carrers i les zones més edificades (l'Eixample i Ciutat Vella al capdavant)

Actualitat

Buscant alternatives als pesticides químics per evitar riscos per a la salut de les persones i de l'entorn

L'AMB ha retirat els tractaments de glifosat a tota la xarxa de parcs metropolitans; i s'està reduint l'àmbit d'aplicació en el sector Llobregat. Ara s'està posant posat en qüestió no només l'ús del glifosat sinó dels pesticides i contaminants hormonals en general, incidint en l'efecte que produeixen en la salut de les persones i de l'entorn. Una jornada de debat ha analitzat els problemes per a la salut que planteja l'ús de determinats compostos contra les plagues i la vegetació espontània.

Actualitat

Nous mètodes per controlar la processionària

 

Com a complement dels tractaments aeris amb productes biològics que realitza habitualment el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, s'han iniciat unes proves pilot per intentar prevenir i controlar els danys que produeixen els increments de la població de processionària. En aquest sentit, s'estan instal·lant més de 300 caixes, principalment al Berguedà i el Solsonès, per a ratpenats i per a ocells insectívors amb l'objectiu d'incrementar l'abundància de determinades espècies que puguin actuar com a depredadors i minimitzar els efectes d'aquesta plaga.

Actualitat

La doctora en ciències biològiques Sandra Díaz, Premi Ramon Margalef d'Ecologia 2017

 

El jurat distingeix la seva contribució a la comprensió del paper de la biodiversitat en els ecosistemes. La doctora Sandra Diaz és la segona dona que reb aquest guardó atgorgat per la Generalitat des del 2004 en memòria del professor Ramon Margalef, considerat un dels màxims exponents de l?ecologia a escala mundial.

Actualitat

Acció coordinada de les administracions per lluitar contra el nou focus del cargol poma al riu Ebre

 

El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha convocat representats de les diferents administracions afectades per a revisar el protocol previst dins el Pla de lluita contra el cargol poma i consensuar actuacions de forma coordinada per a contenir el nou focus detectat en el riu Ebre, en el municipi de Miravet. Des d'inicis d'any, el Departament d'Agricultura va reforçar les actuacions previstes dins el Pla de lluita, amb noves mesures. Enguany, s'ha inclòs el guaret com una de les mesures a reforçar i, per aquest motiu, el DARP indemnitza amb 1.260 euros per hectàrea (amb un increment de 120 euros per hectàrea respecte el període anterior) els agricultors de l'hemidelta dret afectats per cargol poma que hagin de fer guaret en les seves parcel·les.

Actualitat

L'espai natural de Sant Miquel del Fai tanca portes després que la Diputació en formalitza l'adquisició per convertir-lo en un espai públic, de referència patrimonial i natural i d'accés gratuït

 

El recinte de Sant Miquel del Fai ha tancat portes després que el passat 23 de juny la Diputació de Barcelona formalitzés l'adquisició d'aquesta finca fins ara de propietat privada. D'alt valor natural i patrimonial i situada dins els termes municipals de Sant Feliu de Codines, Bigues i Riells i Sant Quirze Safaja, el conjunt, de 70 hectàrees de superficie, està inclòs dins l'Espai d'Interès Natural dels Cingles de Bertí i forma part de la Xarxa Natura 2000. A partir d'ara el recinte queda tancat temporalment a les visites per adaptar-lo al Pla d'usos que s'està elaborant.

Actualitat

Viladecans busca testimonis del canvi climàtic

El clima està canviant, any rere any, a una velocitat major segons ens diuen els científics, basant-se sobretot en l'anàlisi de les dades registrades pels termòmetres i pluviòmetres. La memòria climàtica de la gent, però, és també una dada molt important a tenir en compte per comprendre millor la magnitud del canvi climàtic en què estem immersos, complementària a les dades objectives que ens donen alguns instruments meteorològics. Els relats de la gent gran, testimonis d'un clima diferent al que tenim en l'actualitat, són d'un gran valor científic i humà. Aquests testimonis del clima poden aportar, amb els seus records i vivències personals, com era el clima dels anys 1940-1965 des d'una perspectiva diferent a la que ens donen els instruments científics; són vivències úniques, personals, que aporten riquesa.

Actualitat

Acord pioner per incorporar l'economia circular en el desenvolupament econòmic, social i ambiental del Vallès Occidental

Amb aquest pacte, administracions locals i agents rellevants del Vallès Occidental, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona, volen donar un pas més enllà i assumir el repte de la transició cap una economia circular en els propers anys, prenent com a referència els compromisos proposats per la Fundació Ellen Macarthur: Preservar i millorar el capital natural, controlant existències finites i equilibrant els fluxos de recursos renovables i no renovables; optimitzar l?ús dels recursos, allargant al màxim la vida de productes, components i materials amb la màxima utilitat en tot moment, tant en els cicles tècnics com en els biològics; i fomentar l?eficàcia del sistema revelant i eliminant externalitats negatives.

Actualitat

El climatòleg James Hansen i el meteoròleg Syukuro Manabe reben el premi Fronteres del Coneixement pels seus estudis pioners sobre l'escalfament global

 BBVA

El guardó atorgat al climatòleg James Hansen i al meteoròleg i climatòleg Syukuro Manabe, suposa un reconeixement a aquests dos científics que van establir les bases per a l'estudi del canvi climàtic abans que es descobrís que la temperatura mitjana de la terra està pujant. Hansen, que ja va exposar a la Cimera de París la necessitat d'establir una taxa global sobre l'emissió de carboni, continua defensant aquesta taxa com un camí per reduir l'escalfament global.

Actualitat

Tones de residus plàstics s'acumulen a l'Oceà Àrtic

 Earthzine

La gran Corrent oceànica de CirculacióTermohalina, que atravessa tots els oceans del planeta i redistribueix cap als pols l'esclafor de l'equador i de latituds càlides, actua també com una cinta transportadora dels residus que es llencen a les zones més poblades i els condueix de forma massiva cap a l'Oceà Àrtic, on s'acumulen en un cul-de-sac. Aquesta és la principal conclusió d'un projecte d'investigació dirigit per Andrés Cózar i publicat aquest mes d'abril a la revista Science Advances, que posa de manifest com els plàstics de rebuig s'han convertit en un problema mediambiental en només unes dècades d'us que portem. Es calcula que el 2010 es van llençar als oceans uns 8 milions de tones.

Actualitat

Més de 8.000 plàstics per quilòmetre quadrat al fons marí dels canons de la Fonera i el Cap de Creus

 Greenpeace

Greenpeace ha arribat a Barcelona amb la seva nau almirall, el Rainbow Warrior, per denunciar la presència de plàstics al Mediterrani i proposar-hi solucions. Experts de l'organització, juntament amb un científic independent del CSIC, han destacat que les aigües mediterrànies estan patint un problema de contaminació per plàstics que ja té greus conseqüències per a les espècies que hi viuen. Durant la navegació s'han recollit mostres en col·laboració amb el CSIC-CEAB de Blanes. En totes les mostres s'han trobat plàstics. Concretament, s'han trobat densitats superiors a 8.000 peces de plàstic per quilòmetre quadrat al fons marí dels canons de la Fonera i el Cap de Creus. La nota esperançadora és que Catalunya va pel camí de promoure solucions a aquest problema en la seva Llei de residus.

Actualitat

La implantació d'un nou model energètic sostenible és, segons els experts, necessari i viable

 

Els experts coincideixen en que la implantació d'un nou model energètic net i sostenible és, no només urgent i necessàri, sinó viable des d'un punt de vista econòmic, social i ambiental i que, en la lluita contra el canvi climàtic, l'energia solar és la solució més ràpida i eficaç. Aquesta és una de les conclusions de les VI Jornades Ambientals celebrades a Barcelona.

Clam de la Terra
Clam de socors del planeta terra al seus habitants
Agenda Activitats en RSS

Notícies breus

 

La detecció de 150 postes de cargol poma s'ha produït a un tram de 200 metres del marge esquerra del riu Ebre, a l'alçada del municipi de Miravet, 40 kilòmetres aigües amunt de la població de Tortosa. El lloc on s'han trobat s'ha prospectat intensament i s'ha procedit a prendre accions immediates per a la seva eradicació. El cargol poma està present al riu Ebre des de l'any 2010 i actualment es troba àmpliament distribuït entre el pont d'Amposta i la desembocadura. També s'han detectat focus puntuals aquests darrers anys en el tram entre Amposta i Tortosa. El cargol poma és un mol·lusc aquàtic d'aigua dolça procedent d'una extensa àrea de Sud Amèrica. Està considerat una de les 100 espècies invasores més perjudicials del món i ha causat estralls en cultius de zones humides, sobretot en arrossars, arreu dels llocs del món que ha colonitzat.

 

Coincidint amb el primer dia d'estiu, aquest dimecres 21 de juny ha obert portes a Lleida el Museu del Clima i de la Ciència, un espai que uneix un projecte museogràfic de Jorge Wagensberg i un projecte arquitectònic de Toni Gironès. Un equipament dedicat a la difusió científica i on també tindran un gran pes activitats culturals, socials i educatives de tot tipus, i situat en un espai de 5 hectàrees al Turó de Gardeny, al barri de la Mariola, que es planteja com un espai viu i en constant interacció tant amb la natura com amb el visitant. Ell Museu, que recupera un projecte que va quedar aturat l'any 2009 per la crisi ecolòmica, neix amb la voluntat d'oferir a la societat un espai per a la divulgació científica i, alhora, custodiarà el llegat del científic lleidatà Joan Oró, una de les figures més universals de Lleida.

 Acuaes

La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Meritxell Serret, acompanyada del director general de Desenvolupament Rural, Oriol Anson, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Ferran de Noguera, ha presidit, aquest matí, la presentació i signatura de l'Acord de cooperació vertical entre Borges Agricultural & Industrial Nuts (BAIN) i la Cooperativa d'Artesa de Segre per al cultiu de festucs al canal Segarra-Garrigues i en altres regadius de Lleida.

La primera edició de l'Innovate4Climate, un diàleg internacional entre representants governamentals i empresarials, juntament amb organismes multilaterals, posa punt i final posicionant-se com la principal plataforma de contacte entre sector públic i privat cap a la nova economia post Acords de París. 350 experts internacionals en més d'un centenar de sessions han debatut aquesta setmana a Fira de Barcelona, sobre els grans reptes del planeta enfront del canvi climàtic.

 

El director de Canvi Climàtic del Banc Mundial, James Close, serà a Barcelona durant la celebració de l'Innovate4Climate i on es pretén posar sobre la taula els principals reptes de futur de l'economia verda. Amb més de 25 anys d'experiència en els camps de la política energètica, del canvi climàtic i la col·laboració públicoprivada, Close diu que "Cal que sector públic i privat activin inversions bilionàries per acomplir els Acords de París".

El coordinador del projecte, Jordi Segalàs (primera fila, el tercer per l'esquerra), amb la resta de representants dels socis participants, durant la primera reunió, el novembre passat, a Vilanova i la Geltrú, 

Durant els propers tres anys la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) coordinarà el projecte 'Circular Design: Learning for Innovative Design for Sustainability (L4IDS)', que té com a principal finalitat contribuir a la creació i consum de productes i serveis sostenibles a través del disseny. El projecte compta amb la participació de 13 socis europeus, entre els quals hi ha el BCD Barcelona Centre de Disseny, la catalana Nutcreatives i l'Ajuntament de Barcelona amb la xarxa d'Ateneus de Fabricació.

 

El Servei de Fauna i Flora, del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha descobert una nova espècie d'insecte, el llagost-pedra d'Ancosa (Prionotropis ancosae), un ortòpter localitzat únicament a la Plana d'Ancosa, un altiplà rocallós calcari situat a leextrem meridional de l'Anoia, a frec de l'Alt Camp i l'Alt Penedès. La descoberta s'ha fet en el marc dels treballs de seguiment i censos de les espècies d'invertebrats amenaçats, i arran d'un avís dels naturalistes Xavier Bayer i Francesc Guasch.

Mentre duri la campanya anual de vigilància dels nivells d'ozó troposfèric a Catalunya, que s'allargarà fins el 15 de setembre, el Departament de Territori i Sostenibilitat proporcionarà informació pública dels nivells d'immissió d'aquest contaminant perquè les administracions i els ciutadans puguin adoptar les mesures de prevenció adients en cas de superació d'algun llindar. També informarà de la predicció de superacions dels llindars d'informació -180 micrograms per metre cúbic (µg/m³) en una hora- i/o d'alerta -240 µg/m³ en una hora- de cada municipi i es realitzaran avisos preventius en cas de previsió de nivells elevats. La informació estarà disponible diàriament, a partir de les 10:30 hores, al web.

El Parc Natural del Delta de l'Ebre disposa d'un nou element divulgatiu sobre els valors de la fauna deltaica, i més concretament, sobre els seus ocells. Acaba d'editar 5.000 exemplars d'un nou mapa titulat "On fer Birdwatching al delta de l'Ebre". Amb aquesta publicació els usuaris podran trobar els millors llocs per observar ocells en aquesta zona humida, a més de rebre indicacions d'on descobrir les principals famílies d'aus. A la part posterior del mapa, hi figura el llistat, o checklist, de totes les espècies d'ocells que s'hi han observat. El document incorpora un codi QR amb les principals recomanacions perquè aquesta activitat tingui el menys impacte possible. També informa sobre tots els equipaments i museus interpretatius presents al Delta.

Aquests dies s'han fet les proves per injectar fins a 80 tones de sediments al tram final del riu Ebre per analitzar el seu transport al riu i com es reparteix sobre la plana deltaica. Els treballs estan programats dins dels treballs del Projecte LIFE Ebro-Admiclim, que pretén elaborar un model de transport de sediments al tram final del riu Ebre per fer, en el futur, propostes d'alliberament de sediments des dels embassaments.

Olivera de la Farga d'Arió -Ulldecona- (Montsià/Tarragona) Associació Territori del Sènia

En motiu del Dia Internacional de l'Arbre, aquest 21 de març destaquem l'arbre més vell de Catalunya i potser també un dels més vells de món. Es tracta d'una olivera de la Farga d'Arió, d'Ulldecona, a la comarca tarragonina del Montsià. S'estima que té uns 1700 anys i que va ser plantada durant el regnat de l'emperador romà Constantí. De fet, a Ulldecona es troba la major concentració coneguda d'Oliveres Mil·lenàries de tot el Món, amb uns 400 exemplars inventariats i, dos d'ells declarats "Arbres Monumentals" per la Generalitat,
Facebook

Entitats
Psicoambientalia
 - Copyright de - Aquest blog del psicòleg ambiental Manolo Carmona es refereix a la psicologia ambiental, que seria l'àrea de la psicologia que estudia la relació entre les persones i l'entorn. I resulta tan important com influeix l'entorn en les persones com l'efecte que les persones generem en l'entron
Amnistia Internacional
 - Copyright de - Realitzem tasques d'investigació i emprenem accions per impedir i posar fi als abusos contra el drets civils, polítics, socials, culturals i econòmics.
Associació Mediambiental La sínia
 - Copyright de - L'Associació Mediambientla la Sínia, és una entitat sense ànim de lucre que treballa per la divulgació i el foment de l'agricultura ecològica i hàbits saludables i en la recuperació i conservació del curs baix del riu Gaià.
Setem
 - Copyright de - A SETEM creiem que un món més just és possible, per això treballem juntament amb nombroses organitzacions de base dels països del Sud i amb d'altres ONGs i moviments socials del Nord que també lluiten per un ordre econòmic i social més just.
Aproma
 - Copyright de - APROMA és una organització no governamental de caràcter independent que reuneix un important nombre de professionals dedicats de manera exclusiva al medi ambient i que procedeixen d'àmbits molt diversos: Empreses, Administració central, autonòmica i local, universitats, etc.
Santuari Ecològic del Castell de Gallifa
 - Copyright de - L'únic temple del món dedicat a la Mare de Deu de l'Ecologia s'aixeca a partir de la reconstrucció de l'ermita romànica del Castell de Gallifa el 1985.
The Venus Project
 - Copyright de - El Projecte Venus advoca per una visió alternativa d'una civilització mundial sostenible a diferència de qualsevol nou sistema socioeconòmic que ha passat abans.
Llobregat SOStenible
 - Copyright de - Els col·lectius ecologistes, culturals i socials riberencs del Llobregat, sempre hem reivindicat que cal aturar la degradació que està patint el nostre riu i per aquest motiu hem format Llobregat SOStenible, volem treballar plegats pel reconeixement i la difusió de la importància social i ecològica del riu Llobregat i per demanar el compliment de la Directiva Marc de l'Aigua l'any 2015 sense dilacions ni retallades.
The Ecologist
 - Copyright de - The ecologist és una revista trimestral editada per l'associació Vida Sana, que inclou el butlletí Vida Sana i els diaris BioCultura.
Fundación Vida Sostenible
 - Copyright de - La Fundació Vida Sostenible te com a objetiu potenciar i desenvolupar en la societat estils de via responsables amb el nostre futur al planeta.
Medi Ambient, Cultura i Societat
 - Copyright de - Blog de Miquel Mir-Gual, geògraf. Actualment investigador al Departament de Ciències de la Terra de la Universitat de les Illes Balears, especialitat geomorfologia litoral.
Els arbres, entre el cel i la terra
 - Copyright de - En aquest bloc del geògraf Josep Gordi, trobaràs informació i reflexió sobre notícies que afecten els arbres i els boscos així com comentaris sobre boscos de Catalunya i el món que tenen un interès cultural.
Associació Hàbitats - Projecte Rius
 - Copyright de - L'Associació Hàbitats: grup per la conservació de l'entorn natural - té com a objectiu d'engegar i vehicular diferents iniciatives i projectes:
Fundació Fórum Ambiental
 - Copyright de - Sóm una entitat no lucrativa, que té com a objectiu crear una plataforma de diàleg i col·laboració entre les empreses, les administracions i la resta de la societat, amb la finalitat d'aconseguir conjuntament un model de desenvolupament més sostenible que l'actual.
Eco-union
 - Copyright de - eco-union és una associació que ofereix serveis d'ecologia aplicada i desenvolupa projectes en cadascuna de les seves àrees d'actuació.
sostenible.cat
 - Copyright de - Sostenible.cat és la revista portaveu de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, impulsada per la Diputació de Barcelona.
Joaquim Elcacho, bloc
 - Copyright de - Articles i apunts personals d'un periodista dedicat a la informació científica i ambiental
Plataforma contra la contaminación acústica de las campanas
 - Copyright de - Plataforma que exigeix la supressió de les tocades de les campanes a nivells mínims perquè són una imposició acústica que, com a imposició, atempta directament contra la llibertat de les persones.
Oficina Catalana del Canvi Climàtic
 - Copyright de - L'Oficina és l'encarregada de vetllar per la implantació de les mesures contra el canvi climàtic i el compliment del Protocol de Kyoto.
Grup de Defensa del Ter (GDT)
 - Copyright de - El Grup de Defensa del Ter (GDT)te l'objectiu de recuperar la vida i l'entorn de la Conca del Ter.
Greenpeace
 - Copyright de - El nostre objectiu es protegir i defensar el medi ambient i la pau, intervenint en diferents punts del planeta on es cometen atemptats en contra de la natura.
COAMB
 - Copyright de - El Col.legi Oficial d'Ambientòlegs de Catalunya (COAMB) agrupa persones que exerceixen la professió dins el territori de Catalunya.
Agència de Residus de Catalunya
 - Copyright de - L'Agència de Residus té una clara vocació de contribuir a la millora de la qualitat de vida de la ciutadania de Catalunya i a la protecció de l'entorn i del patrimoni natural, tot impulsant la gestió sostenible dels residus.
Consell Assessor per al desenvolupament Sostenible
Logotip del CADS - Copyright de CADS - El Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible de Catalunya és un òrgan creat per assessorar el Govern i promoure la participació en l'àmbit de les polítiques i actuacions sobre el desenvolupament sostenible.
Centre de la Propietat Forestal
 - Copyright de - El Centre de la Propietat Forestal (CPF) és una entitat de dret públic amb competències en l'ordenació, el foment i la gestió dels terrenys forestals de titularitat privada.
Ecologistes de Catalunya
 - Copyright de - La Federació d'Ecologistes de Catalunya, és el fruit d'un procés de coordinació entre entitats ecologistes ccíviques catalanes i plataformes en defensa del territori que es va iniciar el 1996 i que vol servir per reforçar les dinàmiques i lluites ecologistes pròpies de cada associació que en forma part donant-los una projecció a tot l'àmbit territorial del Principat a través de l'intercanvi d'idees i experiències.
Bioarquitectura Mediterrànea
 - Copyright de - L' Associació Bioarquitectura Mediterrània neix amb la vocació d'organitzar el Congrés de Bioarquitectura Mediterrània 2012 a Barcelona.
CEPA
 - Copyright de - Centre d'Ecologia i Projectes Alternatius és una associació ciutadana ecologista, independent i científica.
UAB Ciències Ambientals
 - Copyright de - A la UAB s'imparteixen titulacions d'àmbits tan diversos com l'humanístic i artístic, el social, el de la salut, les ciències experimentals i les biociències i les enginyeries.
Territori - Observatori de projectes i debats territorials de Catalunya
 - Copyright de - Territori - Observatori de projectes i debats territorials de Catalunya és un instrument de divulgació i recerca científica que recull tot el bagatge de l'Anuari Territorial de Catalunya que es publica en paper des de 2003 per iniciativa de la Societat Catalana d'Ordenació del Territori (SCOT), filial de l'Institut d'Estudis Catalans.